Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Θαλασσινά και Ελληνικά κρασιά

Θαλασσινά και Ελληνικά κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει την έναρξη της Σαρακοστής. Μια περίοδο που είναι συνδεδεμένη με την νηστεία. Πολλοί δεν νηστεύουν, άλλοι νηστεύουν λόγω πίστης, άλλοι λόγω αποτοξίνωσης από τα κρέατα και πολλοί απλά βρίσκουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τους θησαυρούς της θάλασσας, που ευτυχώς η ‘Ελληνική’ θάλασσα διαθέτει σε αφθονία.

Σίγουρα, τα λαδερά και τα όσπρια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των σαρακοστιανών γευμάτων, εμείς όμως, αυτή την φορά, θα μιλήσουμε μόνο για τα ‘φρούτα της θάλασσας’. Θα παραγγείλουμε ταραμοσαλάτα, χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες, όστρακα, σουπιές ή ότι άλλο έχουμε όρεξη και θα ψάξουμε να βρούμε τι κρασί θα πιούμε, μόνο από τον Ελληνικό αμπελώνα. Οι επιλογές όπως θα δείτε είναι αμέτρητες!

Όστρακα:

Τα ωμά όστρακα και τα αφρώδη όξινα κρασιά είναι ένας κλασικός συνδυασμός. Το Karanika Brut Rose ή η Ωδή Πανός θα πήγαιναν ‘γάντι’. Σε όσους όμως δεν ‘στέκονται’ καλά αυτά τα κρασιά σε μια περίοδο που είναι συνδεδεμένη με στέρηση (τώρα βέβαια θα μου πείτε τα όστρακα συνδέονται με στέρηση? Ας πούμε ότι δεν είναι περίοδος για εορτασμούς από πολλές πλευρές) θα πάμε σε ένα Ασύρτικο χωρίς βαρέλι (Σαντορίνη Σιγάλα) ή σε μία Ρομπόλα με υψηλή οξύτητα (Ρομπόλα Gentilini). Στα ίδια κρασιά μένουμε και με τα αχνιστά όστρακα. Άν τα μαγειρέψουμε με ζυμαρικά και βάλουμε και ντοματούλα, μπορούμε να πιούμε ένα χαρμάνι Ασύρτικου με Sauvignon Blanc (Συμφωνία, Μετόχι Χρωμίτσας). Αν φτιάξουμε ένα ριζότο με όστρακα μένουμε στο Ασύρτικο ή πάμε και σε ένα Βιδιανό (Κτήμα Πατεριανάκη - Μελισσόκηπος), ακόμα και βαρελάτο (Άσπρος Λαγός).

Αχινός:

Για εμένα το πιο εύγεστο ‘πράγμα’ της θάλασσας. Για να συνοδεύσουμε μία φρέσκια αχινοσαλάτα με λαδάκι και λεμόνι, θέλουμε ένα κρασί με δροσερή οξύτητα, που να μην ‘ανταγωνιστεί’ την γεύση και το άρωμα του αχινού. Μια κομψή Ντεμπίνα (Primus Ζίτσα) με μέτρια ένταση αρωμάτων, μία Βηλάνα (Ξερολιθιά) ή ένας Ροδίτης (Παράγκα λευκός) θα στέκονταν διακριτικά δίπλα στον αχινό.

Γαρίδες:

Πολλοί τρόποι για να απολαύσουμε τις γαρίδες. Για τις τηγανιτές πάμε σε ένα ροζέ με ζωηρή οξύτητα όπως το Sun Rose ή τις Ακακίες. Για τις ψητές γαρίδες μπορούμε να επιλέξουμε εκτός από τα ροζέ και ένα λευκό με διακριτικό βαρέλι όπως οι Πλαγιές Γερακιών λευκός. Για το σαγανάκι θέλουμε πάλι ένα ροζέ κρασί, όπως και για την γαριδομακαρονάδα λόγω της ντομάτας.

Αστακός/Καραβίδες:

Δύο θαλασσινά με πολύ κομψή και ιδιαίτερη γεύση, θέλουν κομψά και πολύπλοκα κρασιά. Ένα Chardonnay όπως το Κίκονες λευκό, το Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay, αλλά και μία Σαντορίνη με τουλάχιστον δύο χρόνια στην πλάτη όπως το Pure, θα ταιριάξουν καλά. Για αστακομακαρονάδα μπορείτε να επιλέξετε και ένα γεμάτο ροζέ όπως το Κτήμα Άλφα ροζέ ή το 14-18.

Σουπιές:

Οι δύο κλασικές συνταγές για σουπιές είναι οι κρασάτες και οι σουπιές με σπανάκι. Για τις κρασάτες θέλουμε ένα πλούσιο λευκό κρασί με αρκετή οξύτητα όπως ένα Chardonnay βαρέλι (Alfega Chardonnay, Chardonnay Λαντίδη) ή ένα Ασύρτικο βαρέλι (Καλλίστη Reserve). Για τις σουπιές με σπανάκι θέλουμε ένα κρασί που να δέσει με την φυτικότητα που βγάζει το σπανάκι και την οξύτητα της ντομάτας. Το πιάτο φωνάζει για ένα Sauvignon Blanc με βαρέλι (Αμέθυστος Sauvignon Blanc) ή χωρίς (Καριπίδης Sauvignon) ή ένα χαρμάνι με αρκετό Sauvignon Blanc (Τέχνη Αλυπίας λευκό).

Καλαμαράκια:

Για τα τηγανητά καλαμαράκια αναζητάμε ένα λευκό κρασί με οξύτητα όπως το Ασύρτικο από Σαντορίνη (Ασύρτικο Αργυρού), για να ισορροπήσουμε την λιπαρότητα από το τηγάνισμα. Για καλαμάρι ψητό μπορούμε να πιούμε τα βαρελάτα κρασιά που ήπιαμε με τις σουπιές. Για γεμιστό καλαμάρι με ρύζι θα πιούμε πάλι ένα Ασύρτικο ή και ένα Αηδάνι (Χατζηδάκη Αηδάνι).

Χταπόδι:

Αν μέσα στην σαρακοστή, που συνήθως ‘τραβιούνται’ τα λευκά κρασιά, λιγουρευτούμε ένα κόκκινο, ήρθε η ώρα για να μαγειρέψουμε ένα χταπόδι, καθώς αυτό συνδυάζεται ευχάριστα και με κόκκινο κρασί. Αν είναι ψητό στα κάρβουνα επιλέξτε μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη), ένα Βλάχικο (Βλάχικο Γκλίναβος) ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο (Άνεμος ερυθρός). Για χταπόδι στιφάδο μπορούμε να πάμε και σε ένα πιο γεμάτο ερυθρό κρασί όπως ένα Merlot (Αέναον Λαντίδη) ή έναν Αυγουστιάτη (Ρίζα του Βουνού). Για το ξιδάτο χταποδάκι, επιλέξετε καλύτερα ένα τσιπουράκι.

Ταραμοσαλάτα

Η Ταραμοσαλάτα είναι ένα δύσκολο φαγητό για το κρασί. Είναι ταυτόχρονα αλμυρό, όξινο από το λεμόνι και λιπαρό από το λάδι. Θέλουμε σίγουρα ένα κρασί με υψηλή οξύτητα. Τα Ασύρτικα που επιλέξαμε για τα όστρακα ή τον αστακό, θα σταθούν καλά και με την ταραμοσαλάτα. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε και μία Ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου.

Αν περιέχονται όλα αυτά στο τραπέζι σας και θέλετε ένα κρασί, όπως θα καταλάβατε και από το πόσες φορές επαναλαμβάνεται μέσα στο κείμενο, το Ασύρτικο είναι η απάντηση και με προτίμηση προς την Σαντορίνη.Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: