Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Να τα εκατοστήσουμε ΜΑΖΙ, Νικολά!

Να τα εκατοστήησουμε ΜΑΖΙ, Νικολά!Από τον Ν. Ραδίση

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που έγινα μέλος της οικογένειας του House of Wine. Κλείσαμε δυο χρόνια μαζί. Δυο χρόνια σας προτείνω δυο μπύρες κάθε βδομάδα. Δυο χρόνια προσπαθώ να βρω ο,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελληνική αγορά μπύρας και να το εντάξω στον αρκετά μεγάλο κατάλογο του House of Wine. Δυο χρόνια έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνία μέσω της στήλης Beer Point.

Το σημερινό άρθρο, θα είναι λίγο αναδρομή στο παρελθόν. Θα ήθελα να θυμηθώ μαζί σας κάποια άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί εδώ, στο House of Wine και πιστεύω ότι όσοι δεν παρακολουθούσατε την στήλη εξ αρχής, αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Ευτυχώς το House of Wine, έχει ένα μεγάλο και μακρύ αρχείο, οπότε δεν χρειάζεται πάρα λίγος χρόνος για αναζήτηση απ την πλευρά σας αν κάτι απ τα παρακάτω δεν σας καλύπτει.

Θα ξεκινήσω με το πρώτο άρθρο που έγραψα. Ήταν 12 Οκτωβρίου όταν σας συστήθηκα, μαζί με μια μπύρα απ την Τσεχία. 170 χρόνια Pilsner Urquell, ο τίτλος του άρθρου, οποίος αναφερόταν στην γιορτή που είχε στήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, η γνωστή, πρώτη καθαρά ξανθιά, αφιλτράριστη, βυθοζύμωτη μπύρα. Η μπύρα που παρήχθει για πρώτη φορά την 5η Οκτωβρίου 1842 στο Pilsen της Τσεχίας. Από τότε το στυλ μπύρας έχει λάβει το όνομα του τόπου. Η Pilsner Urquell ήταν η πρώτη Pilsner και από τότε ακολούθησαν πολλές ακόμα. Βλέπω ότι ήταν δεν ήταν δυο παράγραφοι το άρθρο. Από τότε πλάτειασα και έγινα πολυλογάς.

Το επόμενο άρθρο, ήταν ένα «απωθημένο» που ακόμα και σήμερα το έχω. Με ενοχλεί όταν κάποιος (εννοείται και κάποια) αποκαλεί την τάδε ή δείνα μπύρα, μοναστηριακή, γιατί έχει καλόγερο ή μοναστήρι στην ετικέτα. Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα, ότι υπάρχουν οι μοναστηριακές μπύρες που διακρίνονται σε δυο κατηγορίες. Στις Abbey και Trappist. Ποιες είναι οι Abbey; Αυτές που δεν είναι Trappist! Απλό και εύκολο. (Διαβάστε τι είναι οι Trappist σε άρθρο της 26ης Οκτωβρίου 2013) Σημείωση: Μια μοναστηριακή, δεν είναι στυλ μπύρας. Δηλαδή, μια Abbey μπορεί να είναι Tripel Ale, αφού αυτό είναι το στυλ της.

Η αλήθεια είναι, ότι πολλά μοναστήρια ξεκίνησαν την δραστηριότητα τους τον Μεσαίωνα. Πολλά από αυτά όμως σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες, δηλαδή όχι σε μοναχούς. Είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτικά, είναι επιχειρήσεις και στις δυο περιπτώσεις. Μια αναδρομή που κάναμε στο παρελθόν μας απέδειξε ακριβώς αυτό και πολλά ακόμα. Όπως ότι οι μοναχοί ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τις ιδιότητες του λυκίσκου. Αν τότε υπήρχαν μερικοί λυκίσκοι, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι λυκίσκου. Θυμάστε όμως ποιοι είναι οι πέντε πιο γνωστοί; Η ιστορία είναι για να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Αν αναλύσουμε την ανθρώπινη ιστορία, θα βρούμε παντού κρυμμένη την μπύρα. Είναι ένα είδος «αυτόπτη» μάρτυρα.

Μιας και αναφέρομαι σε ιστορία, κάποια στιγμή εδώ στο House of Wine ανοίξαμε τον φάκελο Μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα. Δυο άρθρα με αρκετό ενδιαφέρον, ωστόσο, διαβάζοντας τα σήμερα, διαπιστώνω ότι υπάρχουν παντού post it, που γεμίζουν ένα νέο άρθρο-φάκελο, καθώς υπάρχουν νέες ελληνικές μικροζυθοποιίες και αρκετές εξελίξεις στον χώρο. Μπορεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα να πίνουμε Ale, αλλά ήμασταν πάντα μια χώρα με ιδιαίτερη προτίμηση στις Lager. Τώρα είτε μια αγαπημένη δροσερή ξανθιά ή σκούρα Lager πιούμε είτε μια Ale, ανεξάρτητα αν είναι brown, red, IPA κοκ, θα πρέπει να την σεβαστούμε και να της φερθούμε με την δέουσα προσοχή.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να έχουμε και το ανάλογο ποτήρι. Οφείλουμε να έχουμε σίγουρα κάποιο συνοδευτικό γιατί άδειο στομάχι και άφθονη μπύρα δεν πάνε μαζί. Έχει να κάνει με τον οργανισμό και την αντοχή του στο αλκοόλ. Κάτι που πρέπει πάντα να υπολογίζουμε.

Κάνοντας λοιπόν μαζί σας αυτήν την μικρή ανασκόπηση. Κουράζοντας σας με τους άφθονους συνδέσμους, για να μπορείτε να βρείτε είτε το άρθρο είτε την αντίστοιχη κατηγορία μπύρας, έχετε δυο επιλογές. Η να συνεχίσετε να διαβάζετε πίνοντας μπύρα ή να κάνετε κλικ στο x πάνω δεξιά στο παράθυρο και να μην δώσετε καμία σημασία, γιατί η μπύρα είναι ένα ποτό απόλαυσης και εκτόνωσης, με τον τρόπο που ο καθένας μας επιθυμεί. Προσοχή! Την επόμενη βδομάδα θα είμαι εδώ και αν δεν έχω σχόλια και likes, θα στεναχωρηθώ και δεν θα ξαναπιώ μπύρα! (ψεμαααα)


Καλή ανάγνωση λοιπόν!

Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: