Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η νέα γενιά παίρνει την σκυτάλη

Η νέα γενιά παίρνει την σκυτάλη
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Ελληνικό κρασί ανθεί και παρόλο που οι συνθήκες στην χώρα δεν είναι ευνοϊκές, η Ελληνική οινοπαραγωγή διανύει την καλύτερη περίοδο από πλευράς ποιότητας και αναγνωρισιμότητας. Το Ελληνικό κρασί έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, το οποίο προμηνύεται ακόμα πιο λαμπρό!. Με δεδομένο ότι η ‘νέα περίοδος’ του Ελληνικού κρασιού ξεκίνησε ουσιαστικά τις δεκαετίες του 80 - 90, οι τότε 30άρηδες που έθεσαν τα γερά θεμέλια, ετοιμάζονται να δώσουν την σκυτάλη στους νεότερους.

Τα παιδιά των οινοποιών έχουν μάθει να αγαπούν το κρασί και αναλαμβάνουν δράση μετά τις σπουδές τους. Η νέα γενιά, σπουδάζει, ταξιδεύει και αποκτά εμπειρίες πριν έρθει να αναλάβει τα ηνία. Οι περισσότεροι επιλέγουν να ακολουθήσουν σπουδές οινολογίας και αμπελουργίας, δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που επιλέγουν να ‘οδηγήσουν’ τα οινοποιεία μέσα από σπουδές σε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing.

Αν κοιτάξουμε το γενεαλογικό δέντρο των οινοποιείων θα δούμε ‘παιδιά’ που ανήκουν στην 2η γενιά, στην 3η, στην 4η αλλά και στην 5η γενιά. Σε ένα τέτοιο κείμενο λοιπόν, που γνωρίζουμε ανθρώπους της νέας γενιάς στα πρώτα τους βήματα, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι από τα περισσότερα οινοποιεία της χώρας. Βάλαμε έτσι ένα ηλικιακό όριο, να μιλήσουμε για ‘παιδιά’ κάτω των 40 ετών (τώρα βέβαια επειδή δεν είμαστε ληξίαρχοι μπορεί να μας ξέφυγαν κάποιοι θεωρώντας τους λίγο πιο μεγάλους). Και επειδή και με αυτό το ηλικιακό ‘όριο’ πάλι θα θέλαμε ολόκληρο βιβλίο, θα μιλήσουμε κυρίως για τα ‘παιδιά’ των παραγωγών που το HOW έχει επιλέξει να σας προτείνει κρασιά τους.

Ευαγγελία & Βασιλική Παλυβού - Κτήμα Παλυβού

Τα ‘παλυβάκια’ όπως πολλοί λένε τις κόρες του Γιώργου και της Αγγελικής Παλυβού, γεννήθηκαν λίγο μετά την δημιουργία του οινοποιείου από τους γονείς τους. Η εξωστρέφεια των κοριτσιών αλλά και το καμάρι-χαμόγελο του μπαμπά κάθε φορά που τους συναντάμε όλους μαζί, σου φτιάχνουν την διάθεση, πριν ακόμα πιούμε τα κρασιά τους! Η Ευαγγελία το 2008 ξεκινάει τις σπουδές της στο τμήμα Αμπελουργίας - Οινολογίας στο Lycee Viticole de Beaune της Βουργουνδίας και το 2012 αναλαμβάνει ως κύρια οινολόγος και υπεύθυνη παραγωγής του Κτήματος Παλυβού. Η Βασιλική που σπούδασε διοίκηση και διαχείριση έργων έχει αναλάβει το λογιστικό κομμάτι και το τμήμα μάρκετινγκ του οινοποιείου! Την φρεσκάδα της νέας γενιάς την βλέπουμε στο Bee και στο La Vie en Rose, όμως αν κρίνουμε από την Νεμέα Παλυβού και ένα δείγμα που δοκιμάσαμε στο οινόραμα από τo Terra Leone Ammos Reserve που βρίσκεται ακόμα στα βαρέλια, δείχνει ότι και τα ήδη καταξιωμένα κρασιά έχουν την πινελιά της ‘νέας γενιάς’.

Αργύρης Γεροβασιλείου - Κτήμα Γεροβασιλείου

O Αργύρης Γεροβασιλείου, ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες σπουδές με τον πατέρα του, Βαγγέλη Γεροβασιλείου (η συνταγή άλλωστε είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη). Σπούδασε Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια οινολογία στο Ινστιτούτο επιστημών αμπέλου και οίνου του Μπορντώ. Το θέμα της ερευνητικής του εργασίας είχε να κάνει με τα τυπικά αρώματα μίας Ελληνικής ποικιλίας, η οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη της στον πατέρα του και δεν είναι άλλη από την Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου). Εργάστηκε στο Château de Rochemorin στο Bordeaux και στο Domaine Drouhin-Laroze στην Βουργουνδία. Το 2016 μπαίνει ενεργά στο Κτήμα Γεροβασιλείου ως οινολόγος φέρνοντας φρέσκες ιδέες και είναι σίγουρο ότι θα δούμε ακόμα πιο πολλά σπουδαία κρασιά από τον Αργύρη.

Δημήτρης Σκούρας - Κτήμα Σκούρα

Ο Γιώργος Σκούρας γράφει στην ιστοσελίδα του ότι ‘τα μεγάλα κρασιά δημιουργούνται από χαρισματικά άτομα και εξαιρετικές ομάδες’. Λοιπόν, σε αυτή την εξαιρετική ομάδα προστέθηκε ένα ακόμα χαρισματικό άτομο, ο Δημήτρης Σκούρας! Ο Δημήτρης είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Montpellier. Απέκτησε πολύτιμη εργασιακή εμπειρία στη Γαλλία σε περιοχές όπως η Καμπανία, ο Ροδανός και το Μπορντώ αλλά και στην Ελλάδα στην Σαντορίνη στη Κεφαλλονιά και στη Νεμέα. Στο πλευρό του όπως όλα δείχνουν θα έχει και την αδερφή του Στέλλα, η οποία σπούδασε οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε προγράμματα του WSET και τώρα εξειδικεύεται στο marketing στο πανεπιστήμιο του Stirling στην Σκωτία. Ο Μέγας Οίνος καταξίωσε τον Γιώργο Σκούρα, είμαστε σίγουροι ότι ο ‘νέος μεγάλος οίνος’ της νέας γενιάς είναι πολύ κοντά!

Σωτήρης Αϊβαλής - Οινοποιία Αϊβαλή

Ο Χρήστος Αϊβαλής ξεκίνησε το οινοποιείο του στην Νεμέα το 1997 και παράγει μία σειρά από Νεμέες (Νεμέα Αϊβαλή, Μονοπάτι, Τέσσερα “4”) με φανατικούς θαυμαστές. Στο πλευρό του έχει τώρα τον υιό του Σωτήρη, ο οποίος βοηθούσε στο οινοποιείο από μικρός. Έκανε σπουδές οινολογίας στην Βουργουνδία και από το 2013 ανέλαβε ξανά δράση στο οικογενειακό οινοποιείο έχοντας την ευθύνη για τα περισσότερα κρασιά που παράγουν. Το πρώτο κρασί που εμπνεύστηκε και έφτιαξε ο Σωτήρης είναι το Le Sang de la Pierre, ένα πολύ όμορφο Αγιωργίτικο από υπερώριμο σταφύλια.

Αλέξανδρος Τσάλκος - Κτήμα Οινογένεσις

Το 2007 ο Μπάκης Τσάλκος, ένας από τους οινολόγους που έχει ταυτιστεί με την δημιουργία σπουδαίων κρασιών, ιδρύει το δικό του οινοποιείο στην Αδριανή της Δράμας. Ο υιός του Αλέξανδρος, μετά από σπουδές οινολογίας στην Γαλλία κάνει τον πρώτο του τρύγο στο δικό του οινοποιείο το 2013. Το Thyrsus Λευκός, ένα ασυνήθιστο χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Viognier είναι η πρώτη προσπάθεια με την υπογραφή του Αλέξανδρου, ένα κρασί που αποδεικνύει ότι η ‘συνέχεια’ αυτού του οινοποιείου είναι σε καλά χέρια!

Μάρκος Μαρκοβίτης - Οινοποιείο Μαρκοβίτης

Ο Μάρκος Μαρκοβίτης σπούδασε γεωπόνος, αμπελουργία και οινολόγος στην Γερμανία πριν γυρίσει στην Νάουσα το 2008 για να δραστηριοποιηθεί στο ιστορικό οικογενειακό οινοποιείο. Το Chateau Πήγασος ήταν από τα πρώτα οινοποιεία της Νάουσσας, το οποίο ξεκίνησε ο παππούς του Μάρκου, φυτεύοντας 40 στρέμματα αμπελώνων και συνέχισε ο πατέρας του. Το 2012 ο Μάρκος μετονομάζει το Chateau Πήγασος σε Οινοποιείο Μαρκοβίτη, με τον αμπελώνα ο οποίος είναι αποκλειστικά φυτεμένος με Ξινόμαυρο, να ξεπερνά τα 120 στρέμματα και με το 80% της παραγωγής να εξάγεται. Το οινοποιείο Μαρκοβίτη, παράγει σταθερά μόνο μία Νάουσσα, την Νάουσσα Μαρκοβίτη, που έχει ξεφύγει από το παραδοσιακό στιλ της Νάουσσας δίνοντας έμφαση στο πυκνό φρούτο.

Βαγγέλης Γαβαλάς - Οινοποιία Γαβαλά

Ο Βαγγέλης Γαβαλάς θυμάται τον εαυτό του στο οινοποιείο - κάναβα στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης από πολύ μικρό, έχοντας αναμνήσεις κυρίως από τους τρύγους μιας και η επαφή του ήταν συχνότερη τους καλοκαιρινούς μήνες. Σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά ενώ παρακολούθησε και προγράμματα του WSET για να αποκτήσει γνώση πάνω στο κρασί. Το 2015 επιστρέφει στην Σαντορίνη και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των πωλήσεων, των εξαγωγών και της οργάνωσης του οινοποιείου, όμως όντας μία οικογενειακή μικρή επιχείρηση υποστηρίζει και το κομμάτι της παραγωγής. Μαζί με τον πατέρα του Γιώργο, συνεχίζουν την αξιόλογη πορεία τους, σε ένα μαγικό τόπο που δημιουργεί όμως τεράστιες προκλήσεις! Εκτός από το Ασύρτικο (Σαντορίνη Γαβαλά), δίνουν μεγάλη βάση και στην ανάδειξη σπάνιων ποικιλιών του νησιού όπως το Κατσανό (Κατσανό Γαβαλά) και το Βουδόματο (Βουδόματο Γαβαλά).

Αγγελική Παπαγιαννάκου - Κτήμα Παπαγιαννάκου

Η Αγγελική Παπαγιαννάκου τελείωσε την ΑΣΟΕΕ ενώ παράλληλα έκανε τα προγράμματα του WSET, καθώς και το σεμινάριο αμπελουργίας οινολογίας στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Πήγε στην Dijon όπου έκανε το μεταπτυχιακό ‘Wine Business’ στο Burgundy School of Business. Επέστρεψε στην Ελλάδα πέρυσι και έχει πλέον αναλάβει το οινοτουριστικό κομμάτι του οινοποιείου και την προώθηση των κρασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Αγγελική έχει ‘γεννηθεί’ μέσα στο οινοποιείο, αφού μέχρι τα 15 της ήταν μέρος του σπιτιού, οπότε το να ασχοληθεί με το όλο αυτό ήρθε πολύ φυσικά. Παρακολουθούσε τους γονείς της, Βασίλη και Αντωνία, σε όλα από την παραγωγή μέχρι τις πωλήσεις και το marketing και όπως λέει και η ίδια ‘δε θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω οτιδήποτε άλλο’. Η αδερφή της Μαρία που σπουδάζει βιοτεχνολογία και ο Γιάννης που από πέρυσι είναι στη γεωπονική ολοκληρώνουν τον ‘πίνακα’ της 4ης γενιάς, αυτής της γενιάς που θα πάει ακόμα πιο ψιλά το Σαββατιανό (Παπαγιαννάκος Σαββατιανό, Παπαγιαννάκος Σαββατιανό Βαρέλι), της Ρετσίνα (Παπαγιαννάκος Ρετσίνα) και τον Αττικό αμπελώνα.

Λάμπης & Δημήτρης Κανελλακόπουλος - Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη στην Ηλεία είναι ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της χώρας, τα ηνία του οποίου περνούν σιγά σιγά στην 5η γενιά, τον Λάμπη και τον Δημήτρη Κανελλακόπουλο, υιούς του Βασίλη Κανελλακόπουλου. Ο Δημήτρης έχει σπουδάσει οινολογία και ασχολείται με την παραγωγή αλλά και την διαχείριση του οινοποιείου. Ο Λάμπης σπούδασε πολιτικός μηχανικός και παράλληλα με αυτή την δραστηριότητα του ασχολείται με τις εξαγωγές των κρασιών του κτήματος σε όλο τον κόσμο. Από το 2017 συμμετέχει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ως εκλεγμένο μέλος από την περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου. Η ‘επιρροή’ της νέας γενιάς φαίνεται στα καινούρια κρασιά που δημιουργεί το κτήμα από ποικιλίες όπως το Albarino και το Μαυρούδι, που φιγουράρουν δίπλα στα ήδη καταξιωμένα κρασιά όπως το Κτήμα Μερκούρη ερυθρός και η Φολόη.

Νίκος, Στέλιος & Παναγιώτης Ζαχαρίας - Κτήμα Μουσών

Στην Άσκρη Θηβών, πολύ κοντά στην κοιλάδα των Μουσών βρίσκεται το Κτήμα Μουσών της οικογένειας Ζαχαρία, που παράγει πολύ όμορφα κρασιά αλλά και αποστάγματα. Από το 2005 ο Νίκος Ζαχαρίας στην παραγωγή, έχοντας σπουδάσει οινολογία, ο Στέλιος στο marketing και στην διοίκηση (σπούδασε οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ) αλλά και ο βενιαμίν Παναγιώτης (ηλεκτρολόγος μηχανικός), συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησε ο παππούς τους το 1947 και συνέχισε ο πατέρας τους Θανάσης το 1967. Στον πατέρα τους οφείλεται η διάσωση του σπάνιου Μούχταρου (Κτήμα Μουσών Μούχταρο), η νέα γενιά όμως πίστεψε ακόμα περισσότερο σε αυτή την ποικιλία με αποτέλεσμα περίπου 12 χρόνια μετά όλοι να μιλούν για μία ερυθρή ποικιλία με μεγάλες δυνατότητες.

Θοδωρής & Στέλιος Μωραΐτης - Οινοποιείο Μωραΐτη

Το οινοποιείο Μωραΐτη ιδρύθηκε το 1910, από τον Μανώλη Μωραΐτη και βρίσκεται στην Νάουσα της Πάρου. Η δεύτερη γενιά κάνει την πρώτη εμφιάλωση το 1967 και το 1980 αναλαμβάνει η τρίτη γενιά, ο Μανώλης Μωραΐτης που αναπαλαιώνει και εκσυγχρονίζει το οινοποιείο ενώ ταυτόχρονα δίνει ιδιαίτερη βάση στον αμπελώνα. Ο Θοδωρής Μωραΐτης που σπούδασε οινολογία στο ΤΕΙ Αθηνών και ο Σάββας, απόφοιτος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκουν στην τέταρτη γενιά του οινοποιείου είναι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι του οινοποιείου τα τελευταία χρόνια. Στα 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, καλλιεργούν τις δύο πιο διαδεδομένες ποικιλίες του νησιού, την Μονεμβασιά (Paros Λευκός) και την Μανδηλαριά (Paros Ερυθρός) αλλά και άλλες Ελληνικές ποικιλίες περισσότερο διαδεδομένες αλλά και σπάνιες όπως το Αηδάνι Μαύρο (Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ).

Ιωάννα Τσιλιλή - Κτήμα Θεόπετρα

Η Ιωάννα Τσιλιλή προέρχεται από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιών και αποσταγμάτων. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην συνέχεια Οινολογία και Διοίκηση Αμπελοοινικών Μονάδων στο ENITA de Bordeaux, ενώ παράλληλα δούλεψε σε διάφορα οινοποιεία του Bordeaux, ανάμεσα των οποίων στο Smith-Haut-Lafitte. Το 2012 απέκτησε τον τίτλο του Master Distiller στη Scuola Enologica di Conegliano, στην Ιταλία. Το 2010 αναλαμβάνει επικεφαλής οινολόγος στο οικογενειακό οινοποιείο, το Κτήμα Θεόπετρα στην περιοχή των Μετεώρων και επικεντρώνεται στην ανάδειξη του terroir της περιοχής και στην αναβίωση σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, όπως η Λημνιώνα. Η Ιωάννα αφουγκραζόμενη τις νέες τάσεις δημιούργησε, μεταξύ όλων των άλλων κρασιών, τέσσερα αγαπημένα αφρώδη κρασιά (BiancoNero Sparkling Λευκός, BiancoNero Sparkling Ροζέ, Edenia Λευκό, Edenia Ροζέ), ενώ δεν σταματά τους πειραματισμούς τόσο με διεθνείς όσο και με Ελληνικές ποικιλίες.

Ευριπίδης Κατσαρός - Κτήμα Κατσαρού

Ο Δημήτρης Κατσαρός δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά του Ολύμπου. Από το 2007 αναλαμβάνει ως υπεύθυνος παραγωγής ο υιός του Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος μετά από σπουδές γενικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Bordeaux και Oινολογίας στο πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας αλλά και εργασιακή εμπειρία στα Domaine Roulot και Domaine Georges Roumier στην Βουργουνδία και στο Chateau Clarke στο Pauillac, επιστρέφει στην Ελλάδα για να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Συνεχίζει την παραγωγή του εξαιρετικού Κτήμα Κατσαρού Ερυθρός, του κρασιού που έχει ταυτιστεί με το οινοποιείο, δημιουργεί ένα μονοποικιλιακό Merlot, δίνει ένα βουργουνδέζικο στιλ στο Chardonnay του (Κτήμα Κατσαρού Chardonnay), ενώ η πρώτη του προσπάθεια με Ελληνική ποικιλία είναι με Ξινόμαυρο (Valos).

Φτάσαμε σχεδόν τις 2000 λέξεις και θα θέλαμε να μιλήσουμε για πολλά ακόμα ταλαντούχα και γεμάτα όρεξη νέα παιδιά! Ο Γιώργος και ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης στην Ξάνθη που τρέχουν το μοναδικό οινοποιείο της περιοχής, ο Κωστής Δαλαμάρας που οδηγεί σε σπουδαία μονοπάτια το οικογενειακό οινοποιείο στην Νάουσσα, η Αθηνά Λαφαζάνη που ‘οδηγεί’ δύο οινοποιεία στην Πελοπόννησο, η Θεοδώρα Ρούβαλη που ανανεώνει ένα σπουδαίο οινοποιείο αλλά και κάποιοι που σπουδάζουν ακόμα όπως ο Άρης και η Ανδριανή Τσέλεπου, η Μαριαλένα και η Αναστασία Τσιμπίδη, ο Θοδωρής Κουτσουμπός και ο Γιώργος Δουλουφάκης, είναι μόνο κάποιοι από αυτούς που θα πάνε ακόμα πιο μπροστά το Ελληνικό κρασί!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: