Νέα Ζηλανδία: Τι άλλο εκτός από Sauvignon Blanc;

Νέα Ζηλανδία: Τι άλλο εκτός από Sauvignon Blanc?
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αναμφισβήτητα η ποικιλία που ανέβασε ψιλά τα Νεοζηλανδέζικα κρασιά στις προτιμήσεις των οινόφιλων και των επαγγελματιών είναι το Sauvignon Blanc. Τα Sauvignon γοητεύουν με τον γεμάτο φρεσκάδα χαρακτήρα τους, την ζωηρή οξύτητα και τα άφθονα αρώματα πιπεριάς, γρασιδιού, τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Δεν νομίζω ότι θα απογοητευτεί κανείς από ένα ποτήρι καλού Sauvignon Blanc είτε είναι από τους φανατικούς φίλους της ποικιλίας είτε όχι! Σίγουρα, μπορώ να σας εγγυηθώ για τα 7 που προτείνει το House of Wine: Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Cloudy Bay Te Koko, Coopers Creek Sauvignon Blanc, Spy Valley Sauvignon Blanc, Greywacke Sauvignon Blanc, Greywacke Wild Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc Private Bin.

Θα βρούμε όμως κάτι αξιόλογο να πιούμε από αυτή την χώρα αν δεν θέλουμε Sauvignon Blanc? H απάντηση είναι ‘ναι΄ φυσικά! Η ‘οινική’ Νέα Ζηλανδία δεν είναι μόνο Sauvignon! Η χώρα έχει να μας προτείνει πληθώρα κρασιών και από άλλες ποικιλίες, κερδίζοντας συνεχώς αναγνώριση για κρασιά από αρωματικές ποικιλίες όπως και από ποικιλίες όπως το Chardonnay και το Syrah. Στα περισσότερα από αυτά διακρίνουμε το δροσερό κλίμα της χώρας αλλά και τον κρυστάλλινο, ξεκάθαρο χαρακτήρα που βρίσκουμε και στα Sauvignon. Άλλωστε μόνο (!!!) το 72% του Νεοζηλανδέζικου κρασιού είναι Sauvignon Blanc! Ας δούμε τι είναι το υπόλοιπο 1/4 που μένει!

Θα ξεκινήσουμε από την ποικιλία που ακολουθεί το Sauvignon Blanc σε φήμη και δεν είναι άλλη από το Pinot Noir. Το Pinot Noir κατέχει ποσοστό 9% στη συνολική παραγωγή κρασιού και το 72% στις φυτεύσεις των ερυθρών ποικιλιών. Το συναντάμε κυρίως στις νότιες, πιο ψυχρές περιοχές. Τα Pinot Noir της Νέας Ζηλανδίας εστιάζουν στο φρούτο και στην φινέτσα. Οι περισσότερες φυτεύσεις βρίσκονται στο Marlborough όπου τα κρασιά συνήθως εμφανίζουν έντονο κόκκινο φρούτο και φρεσκάδα και ακολουθεί η Central Otago όπου εδώ το κόκκινο φρούτο ακολουθείται από αρώματα βοτάνων, πικάντικα στοιχεία και πιο αισθητές τανίνες. Δοκιμάστε τα γοητευτικότατα Pinot Noir Cellar Selection, Spy Valley Pinot Noir και Greywacke Pinot Noir για να καταλάβετε και να απολαύσετε το πιο φημισμένο Νεοκοσμήτικο στυλ της ποικιλίας αυτής.

Στα ερυθρά κρασιά της χώρας ακολουθεί το Merlot που καταλαμβάνει το 15% των αμπελώνων με ερυθρές ποικιλίες. Αν και υπάρχουν αρκετά μονοποικιλιακά Merlot, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο το συναντάμε κυρίως σε χαρμάνια με το Cabernet Sauvignon που καταλαμβάνει το 3% των αμπελώνων ερυθρών σταφυλιών. Θα βρούμε τέτοια κρασιά κυρίως στις ζεστότερες περιοχές, με πρώτο το Hawke’s Bay και ακολούθως το Auckland/Northland. Όπως φαίνεται και από τα νούμερα, στα χαρμάνια κυριαρχεί το Merlot, όπου ο ώριμος και ζωηρός φρουτώδης χαρακτήρας του συναντά την δομή του Cabernet Sauvignon. Μετά το Merlot, σε φυτεύσεις ακολουθεί το Syrah που καταλαμβάνει το 5% των ερυθρών ποικιλιών και δίνει πολύπλοκα και πλούσια αλλά κομψά κρασιά με έντονα αρώματα δαμάσκηνου, πιπεριού και λεβάντας. Το 70% των Νεοζηλανδέζικων Syrah θα τα βρούμε στο Hawke’s Bay.

Πάμε τώρα στα λευκά κρασιά. Οι υπόλοιπες ποικιλίες πέραν του Sauvignon Blanc καταλαμβάνουν το 24%, (αφού το 76% των λευκών σταφυλιών είναι Sauvignon). Το Chardonnay έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λείπει από την Νέα Ζηλανδία. Καταλαμβάνει το 11% των αμπελώνων με λευκές ποικιλίες και το 7% της συνολικής παραγωγής κρασιού. Παράγονται τόσο φρέσκα φρουτώδη Chardonnay δεξαμενής όσο και πλούσια, φινετσάτα, βαρελάτα, με μπόλικα αρώματα τροπικών φρούτων, όπως το Greywacke Chardonnay και το Chardonnay Cellar Selection. Θα αναζητήσουμε τα περισσότερα Chardonnay στο Marlborough όπου εμφανίζονται με πιο τραγανή οξύτητα και ορυκτά στοιχεία και στο Hawke’s Bay όπου λόγω του ζεστότερου κλίματος βγάζουν πιο ώριμο και τροπικό χαρακτήρα.

Το ψυχρό κλίμα της χώρας ευνοεί αρωματικές ποικιλίες όπως το Pinot Gris, το Riesling και το Gewurtzraminer, οι οποίες καταλαμβάνουν ποσοστά 8%, 2% και 1% αντίστοιχα στο σύνολο των φυτεύσεων λευκών ποικιλιών. Τα Pinot Gris (Greywacke Pinot Gris) εμφανίζουν γενικότερα αρώματα μήλου, αχλαδιού, μελιού και μπαχαρικών, ενώ συναντάμε και κάποια κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι. Τo μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται στο Marlborough και ακολουθούν το Hawke’s Bay και το Gisborne. Τα Riesling βγάζουν εσπεριδοειδή, μήλα, πυρηνόκαρπα φρούτα και ορυκτά ανάλογα με την περιοχή, ενώ εκτός από τα ξηρά κρασιά θα βρούμε και ημίξηρά και γλυκά δείγματα. Στο Marlborough, στη Waipara Valley, στο Central Otago και στο Nelson θα βρούμε εξαιρετικά Riesling όπως τα Coopers Creek Riesling, Spy Valley Riesling, Riesling Private Bin. Ο αρωματικός χαρακτήρας του Gewurtzraminer (Gewurztraminer Private Bin) με τα άφθονα ροδοπέταλα, την κανέλα, τo τζίντζερ και τα φρούτα βγαίνουν και στα Νεοζηλανδέζικα δείγματα σε περιοχές όπως το Marlborough, το Hawke’s Bay, το Gisborne και το Nelson.

Οι ποικιλίες δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτές που αναφέραμε καθώς οι Νεοζηλανδοί παραγωγοί, πειραματίζονται και προσπαθούν να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερες, λευκές και ερυθρές. Έτσι παρουσία έχουν το Viognier, το Semillon, το Grüner Veltliner, το Albarino, το Arneis, το Chenin Blanc, το Malbec, το Tempranillo και το Pinotage μεταξύ άλλων. Τέλος να πούμε ότι στην Νέα Ζηλανδία παράγονται και εξαιρετικά αφρώδη κρασιά με την παραδοσιακή μέθοδο!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: