Ψάχνουμε την Άνοιξη και πλέκουμε στεφάνια με κρασιά!

Ψάχνουμε την Άνοιξη και πλέκουμε στεφάνια με κρασιά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS



Μπορεί το βαθύτερο νόημα της αργίας της Πρωτομαγιάς να είναι άλλο, όμως έχει συνδεθεί και με τα λουλούδια και τα στεφάνια που πλέκουμε από αυτά, αυτή την ημέρα. Φέτος την Πρωτομαγιά οι περισσότεροι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να ξεχυθούμε στους αγρούς, στην εξοχή, στα πάρκα και στο βουνό. Ούτε καν στα φυτώρια και στα ανθοπωλεία. Οι οινόφιλοι όμως έχουμε επιλογή! Αντί να μαζέψουμε τα φρέσκα λουλούδια και να τα στερήσουμε από την φύση, να τα ‘πιούμε’ αναζητώντας κρασιά με έντονο ανθικό χαρακτήρα. Κρασιά που μυρίζουν άνοιξη. Βρισκόμαστε άλλωστε στην καρδιά της άνοιξης, η οποία εκτός όλων των άλλων, φέτος άργησε να έρθει. Τι θα λέγατε λοιπόν να πλέκαμε ένα στεφάνι με τριαντάφυλλα, βιολέτες, αγιόκληματα, πασχαλιές, λεβάντες, γιασεμιά και άνθη εσπεριδοειδών μέσα σε ένα ποτήρι?

Η πρώτη ποικιλία που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για λουλούδια και για γοητευτικό ανθικό χαρακτήρα είναι το Μοσχοφίλερο! Ένα ερυθρωπό σταφύλι που θα το απολαύσουμε σε πολλές εκδοχές κρασιών. Στο λευκό Τομή Μαντινεία αναδεικνύεται έντονο τριαντάφυλλο, ενώ στο Salto το τριαντάφυλλο συναντά το αγιόκλημα. Στο ροζέ Ιέρεια Μποσινάκης κυριαρχεί και πάλι το τριαντάφυλλο, όπως και στο ροζέ ημίγλυκο Τρείς Μάγισσες όπου το Μοσχοφίλερο συμπληρώνεται από Syrah και Αγιωργίτικο. Όποια έκφραση Μοσχοφίλερου και αν επιλέξουμε θα ‘νιώσουμε’ τα λουλούδια στο ποτήρι μας!

Στο στεφάνι μας θα προσθέσουμε και κρασιά από την οικογένεια των Μοσχάτων που φημίζονται για τον έντονο αρωματικό τους και ανθικό χαρακτήρα. Κρασιά από Μοσχάτο Άσπρο (Moschato di Rio, F Foivos Papastratis), από Μοσχάτο Αλεξανδρείας (Λημνία Γη) αλλά και από Μοσχάτο Σπίνας (Ψίθυρος Λευκός), στα οποία το ποτήρι πλημμυρίζεται από λευκά λουλούδια όπως το γιασεμί και τα άνθη πορτοκαλιάς . Αφού μιλήσαμε για Μοσχάτο Σπίνας, το οποίο το συναντάμε στην Κρήτη ας μείνουμε λίγο στο νησί για να ‘μαζέψουμε’ και άλλα λουλούδια που θα βρούμε στις ‘Μαλβαζίες’ όπως το Κύδος - Malvasia Aromatica.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το μπουκέτο μας η Μαλαγουζιά, αφού πολύ συχνά τα ανθικά αρώματα συμπληρώνουν το φρουτώδες και πικάντικο προφίλ της. Κρασιά όπως το Κτήμα Γεροβασιλείου – Μαλαγουζιά, το Νέηλυς Μαλαγουζιά αλλά και το ροζέ Μυλωνάς Μαλαγουζιά – Μανδηλαριά, θα φέρουν σίγουρα την άνοιξη στο ποτήρι μας.

Σε ποιον δεν αρέσει η μυρωδιά του γιασεμιού? Αν ακόμα δεν το έχετε εντοπίσει σε κρασί τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το Σαντορινιό Αηδάνι και κρασιά όπως το Κτήμα Αργυρού – Αηδάνι και Σιγάλας - Αηδάνι. Γιασεμί είναι πολύ πιθανό να βρούμε και σε κρασιά από Κυδωνίτσα (Κτήμα Θεοδωρακάκου - Κυδωνίτσα), όπως επίσης και χαμομήλι και αγιόκλημα.

Ζωηρά αρώματα τριαντάφυλλων θα βρούμε και στο ξεμυαλιστικό Gewurtzraminer και σε αγαπημένα κρασιά όπως το Κτήμα Αβαντίς – Lenga, το Κτήμα Δύο Φίλοι – Λευκός και το Τρεις Τρεις Παράδες. Ας δοκιμάσουμε και τον ιδιαίτερο συνδυασμό της ποικιλίας με το Ξινόμαυρο στο ροζέ Γένεσις Ροζέ που το ανθικό στοιχείο είναι πολύ έντονο.

Αυτή την εποχή οι δρόμοι της Αθήνας και άλλων πόλεων είναι πλημμυρισμένοι από τα αρώματα των ανθισμένων νερατζιών. Δεν είναι πολύ ωραίο άρωμα? Τα άνθη των εσπεριδοειδών τα συναντάμε πολύ συχνά και στα κρασιά. Πολλά Riesling όπως το
Riesling Spatlese Weil και το Jim Barry Lodge Hill Riesling μας φέρνουν στο μυαλό άνθη πορτοκαλιάς.

Έντονα ανθικά στοιχεία σαν τα άνθη εσπεριδοειδών, το γιασεμί και το elderflower (κουφοξυλιά) βρίσκουμε και στα αγαπημένα Sauvignon Blanc όπως το ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό, το Oros και το Κτήμα ΑΛΦΑ - Sauvignon Blanc. Τα άνθη πορτοκαλιάς και γιασεμιού θα τα απολαύσουμε και στην ποικιλία Viognier και σε κρασιά όπως το Viognier Παλυβού και Yalumba Viognier.

Πάμε τώρα στις ερυθρές ποικιλίες καθώς και στα ερυθρά κρασιά βρίσκουμε συχνά ανθικά αρώματα. Μπορεί να είχαμε συνδέσει το Ξινόμαυρο με ρουστίκ αρώματα όπως αυτά της ντομάτας και της ελιάς, όμως τώρα πια εντοπίζουμε και ανθικά αρώματα όπως το τριαντάφυλλο, σε κρασιά που κλείνουν το μάτι στο ‘νέας γενιάς’ στυλ Ξινόμαυρου. Ψάξτε σε κρασιά όπως το Διαμαντάκος – Νάουσα, Νάουσα Μαρκοβίτης και Καλή Ρίζα και θα τα βρείτε.

Αν κοιτάξουμε προς Ιταλία μεριά για αρώματα λουλουδιών μπορούμε να πάμε σε ένα Barbaresco (Barbaresco Ceretto) ή ένα Barolo (Barolo Bava), κρασιά από Nebbiolo δηλαδή τα οποία συχνά αναδύουν αρώματα βιολέτας και τριαντάφυλλου. Ανθικό χαρακτήρα θα βρούμε και σε κρασιά από Pinot Noir με πιο έντονο σε κρασιά που μας έρχονται από την Νέα Ζηλανδία όπως το Pinot Noir Cellar Selection.

Πάμε τώρα να μαζέψουμε βιολέτα και λεβάντα αν και μάλλον πρέπει να κατατάξουμε την λεβάντα στα αρώματα βοτάνων. Μυρίζει όμως όμορφα σαν λουλούδι οπότε μπορούμε να βάλουμε στο στεφάνι μας λίγο από αυτό το μωβ και μυρωδάτο βότανο. Θα βρούμε αυτά τα αρώματα σε πολλά Syrah σε όλο τον κόσμος όπως το Crozes Hermitage, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah και το Κτήμα Αβαντίς – Syrah.

Κλείνουμε με το Grenache, μια ποικιλία που μπορεί να δώσει πολύ ωραίο ανθικό χαρακτήρα. Γευτείτε το τριαντάφυλλο του στο ερυθρό Pegaso Granito αλλά και στο ροζέ Claudia Rose.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: