Ζυμαρικά με κιμά και τα κρασιά τους

Ζυμαρικά με κιμά και τα κρασιά τους
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Παστίτσιο, μακαρόνια με κιμά ή κανελόνια? Ιδού το ερώτημα

Αν κάποιος κάνει ένα γκάλοπ ρωτώντας φίλους και γνωστούς ποιο είναι το πιο αγαπημένο τους φαγητό, στοιχηματίζω ένα Ornellaia ότι και τα μακαρόνια με κιμά και το παστίτσιο θα είναι στο top 10 και μάλιστα στις πρώτες θέσεις! Από κοντά θα ήταν και τα κανελόνια.

Τρία πολύ αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων με πολλά κοινά συστατικά! Αν εξαιρέσουμε την μπεσαμέλ, τα υπόλοιπα υλικά είναι πάνω κάτω τα ίδια! Ζυμαρικά, κιμάς μαγειρεμένος με ντομάτα, τυρί όπως μυτζήθρα, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι (στις ελληνικές εκδοχές) και μπαχάρια, κυρίως γλυκά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παστίτσιο είναι ουσιαστικά τα μακαρόνια με κιμά στον φούρνο σκεπασμένα με μπεσαμέλ, με πιο χοντρό μακαρόνι βέβαια. Τα κανελόνια είναι ζυμαρικά γεμιστά με κιμά αλλά πιο ντοματένια, ενώ εδώ η μπεσαμέλ είναι προαιρετική.

Τα μακαρόνια με τον κιμά είναι πιο εύκολα στην παρασκευή τους, οπότε αν δεν υπάρχει πολύ χρόνος θα επιλέξει αυτό το πιάτο. Για το παστίτσιο και τα κανελόνια δεν μπορούμε να πούμε ‘έχω μία λιγούρα, ας φτιάξω ένα παστίτσιο ή μερικά κανελόνια’ γιατί είναι μπελαλίδικα φαγητά. Αν όμως η λιγούρα αυτή έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο, τότε υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση! Είναι μάλλον και τα δύο πιο ’Κυριακάτικα΄ φαγητά από τα μακαρόνια με κιμά. Αν τώρα βέβαια είμαστε σε δίαιτα, μάλλον πρέπει να προτιμήσουμε τα μακαρόνια με τον κιμά!

Εγώ σε αυτό το δίλημμα, μάλλον θα πήγαινα προς τα κανελόνια ειδικά αν φτιάχνονται με μπεσαμέλ, μετά στο παστίτσιο και στο τέλος στα μακαρόνια με κιμά. Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα το πάτε ανάποδα. Μπορεί οι λάτρεις αυτών των φαγητών να δυσκολεύονται να διαλέξουν ένα από τα τρία, όμως όσον αφορά το κρασί τα πράγματα είναι πολύ εύκολα! Εκτός από τα κοινά συστατικά που μοιράζονται αυτά τα κρασιά, θα μπορούσαν να μοιραστούν και τα ίδια κρασιά. Μπορεί στην αναζήτηση των απόλυτα ιδανικών συνδυασμών να οδηγούμασταν σε διαφορετικά κρασιά, όμως δεν υπάρχει περίπτωση ένα κρασί που ταιριάζει πολύ με το παστίτσιο να είναι κακός συνδυασμός για τα κανελόνια.

Οι πρώτες επιλογές θα μας πάνε σε μαλακά, σχετικά φρέσκα και φρουτώδη ερυθρά κρασιά. Θα ανατρέξουμε σε ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα, το Λιάτικο, το Merlot και φυσικά χαρμάνια αυτών των σταφυλιών. Δοκιμάστε το Αγιωργίτικό της Γαίας, τη Λημνιώνα Ζαφειράκη, το Δάφνιος ερυθρός, το Αέναον Merlot, το Laura Nera, το Nico Lazaridi Ευ Merlot & Grenache Rouge, το Κόκκινο Βελούδο και το Μεθέα Ερυθρός και με τα τρία πιάτα. Ένα από τα μπαχαρικά που μοσχοβολάει τόσο στο παστίτσιο όσο και στα μακαρόνια με κιμά και στα κανελόνια είναι το μοσχοκάρυδο. Αν λοιπόν ψάξουμε κρασιά με αρώματα γλυκών μπαχαρικών όπως οι περισσότερες Νεμέες, θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον ιδανικό συνδυασμό.

Για τα πιο ντοματένια κανελόνια μπορούμε να πάμε σε κρασιά από Sangiovese όπως το Castellare Chianti Classico και το Chianti Classico Riserva. Οι Ιταλοί τα συνδυάζουν συχνά και με Refosco, οπότε θα δοκιμάσουμε και εμείς δύο Ελληνικά χαρμάνια με Refosco, ένα με Αγιωργίτικο, το Chateau Julia Refosco Αγιωργήτικο και ένα με Μαυροδάφνη το Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός.

Η μπεσαμέλ του παστίτσιου προσδίδει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα και κρεμώδη υφή, κάτι που φέρνει αυτό το πιάτο κοντά και σε συνδυασμούς με λευκά κρασιά. Έτσι ένα πλούσιο λευκό κρασί περασμένο από βαρέλι θα δέσει όμορφα με το παστίτσιο. Σκέφτομαι τα Emphasis Chardonnay, Viognier Παλυβού, Δέκα Λευκός και το Λυραράκης Βιδιανό “Ιππόδρομος”. Δεν θα απορρίψουμε τα λευκά κρασιά από τα μακαρόνια με τον κιμά αλλά ‘μπορούμε’ να τα αποφύγουμε με τα κανελόνια που έχουν πιο πολύ κιμά και πιο πολύ ντομάτα. Εκτός από τα λευκά, τολμήστε και ένα orange κρασί όπως το Orange DR-Debina Respect.

Τώρα αν αγαπάτε τα ροζέ κρασιά δεν θα σας χαλάσουμε το χατίρι! Τα πλούσια ροζέ κρασιά, ιδανικά με ίχνη τανινών και ζωηρή οξύτητα θα σταθούν καλά δίπλα σε αυτά τα πιάτα. Επιλέξτε ροζέ όπως το Merlin Ροζέ, ο Βυσσινόκηπος, το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ, το Rose de Xinomavro και το Απλά Ροζέ.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: