Marlborough: Ένα εντυπωσιακό success story
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Aφήνουμε πίσω το Πάσχα, τα γιορτινά τραπέζια και επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς, περιμένοντας πια να μπει για τα καλά το καλοκαίρι. Πριν αρχίσουμε τις βόλτες στα Ελληνικά νησιά, θα ‘ταξιδέψουμε’ στην μακρινή Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Marlborough και στα κρασιά του, μία περιοχή που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν υπήρχαν καν, οργανωμένοι αμπελώνες. Είναι ευκαιρία άλλωστε, αφού αυτή την εβδομάδα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα του Sauvignon Blanc.

Αναμφισβήτητα, το Marlborough είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ‘οινικές’ περιοχές του Νέου Κόσμου και η πιο σημαντική της χώρας. Η οινοπαραγωγή της Νέας Ζηλανδίας, λαμβάνοντας υπόψη τα παγκόσμια δεδομένα είναι πολύ μικρή (μόλις το 1/10 της Αυστραλίας ή λιγότερο από το μισό της έκτασης του Μπορντώ). Το 2012 το Marlborough παρήγαγε το 72% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Το 2013 καταγράφηκαν 568 αμπελοκαλλιεργητές, 148 οινοποιεία, 22.857 εκτάρια αμπελώνων και παρήχθησαν 51.680 τόνοι κρασιού.

Η ιστορία είναι πολύ πρόσφατη, με τον πρώτο αμπελώνα με εμπορικό ενδιαφέρον να φυτεύεται από την εταιρεία Montana, το 1973 στο Marlborough, που έβαλε την χώρα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Για την ακρίβεια μία ποικιλία, το Sauvignon Blanc έβαλε την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη. Και αν θέλουμε να το πάμε ακόμα πιο μακριά, ένα συγκεκριμένο κρασί έβαλε την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη. Το Sauvignon Blanc Cloudy Bay που κυκλοφόρησε το 1985. Στο τιμόνι του Cloudy Bay τότε ήταν ο Kevin Judd που τώρα έχει ιδρύσει το δικό του οινοποιείο, το Greywacke. Έκτοτε η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και εντυπωσιακή. Οι αμπελώνες από το 2000 στο 2010 είχαν υπερδιπλασιαστεί και αυτό συνεχίζετε.

Η περιοχή βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νότιου νησιού και δέχεται την επίδραση του Ειρηνικού ωκεανού. Το κλίμα είναι σχετικά ψυχρό, αλλά η ηλιοφάνεια είναι έντονη (6,73 ώρες ανά ημέρα). Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών ανάμεσα στην νύχτα και την ημέρα, ευνοεί την δημιουργία των αρωμάτων. Τα σταφύλια φτάνουν εύκολα στην ωριμότητα τους, διατηρώντας την οξύτητα τους και την φρεσκάδα. Μεγάλο μέρος των αμπελώνων καλλιεργούνται βιολογικά, ακόμα και βιοδυναμικά, ενώ σχεδόν όλα τα οινοποιεία ακολουθούν πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων βρίσκονται στις κοιλάδες Wairau, Southern Valleys και Awatere.

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο: ‘To Sauvignon Blanc και οι άλλες’, καθώς κυριολεκτικά κυριαρχεί όχι μόνο στον αμπελώνα του Marlborough αλλά όλης της χώρας. Το 90% των αμπελώνων με Sauvignon Blanc, της Νέας Ζηλανδίας βρίσκονται στο Marlborough. Το 80% των εξαγωγών της χώρας είναι Sauvignon Blanc.

Η ποικιλία που έρχεται δεύτερη στην περιοχή (με διαφορά βέβαια), είναι το Pinot Noir (Spy Valley Pinot Noir) που ξεπέρασε το Chardonnay που τώρα έρχεται τρίτο. Βρίσκουμε κάποια πληθωρικά και πολύπλοκα βαρελάτα Chardonnay (Greywacke - Chardonnay) που μας θυμίζουν ακόμα και αυτά της Βουργουνδίας. Το Chardonnay και το Pinot Noir χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή αφρωδών οίνων. Τα Pinot Gris (Graywacke Pinot Gris) βρίσκονται στην τέταρτη θέση και μοιάζουν στο στιλ με αυτά της Αλσατίας (πλούσια και φρουτώδη). Το Riesling δεν λείπει από το Marlborough και εμφανίζεται λεμονάτο με αρκετά στοιχεία ορυκτών (Riesling Private Bin, Spy Valley Riesling, Coopers Creek) και συχνά μια διακριτική γλυκύτητα. Επειδή οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του βοτρύτη, συναντάμε και κάποια πλούσια γλυκά κρασιά από Riesling. Και η τρίτη ευγενής ποικιλία της Αλσατίας έχει μικρή παρουσία, το Gewurtzrmaniner (Gewurztraminer Private Bin) με πικάντικο και εξωτικό χαρακτήρα. Και οι αριθμοί (ποσοστό καλλιεργήσιμης έκτασης που καταλαμβάνουν οι ποικιλίες στο Marlborough): Sauvignon Blanc 85,75%, Pinot Noir 5,75%, Chardonnay 3,5%, Pinot Gris 3,24%, Riesling 0,92% και 0,84% οι υπόλοιπες ποικιλίες.

Τα Sauvignon που έχουν κατακτήσει τους οινόφιλους και τους κριτικούς όλου του κόσμου είναι αρωματικά και πικάντικα κρασιά, με τα τροπικά φρούτα (passion fruit, ανανάς, μάνγκο) να συνδυάζονται με τα πετροκέρασα (gooseberry) και τα εσπεριδοειδή. Παρουσιάζουν έντονα φυτικά στοιχεία όπως πιπεριά και ντομάτα, βότανα αλλά και νότες ορυκτών. Όσο ωριμάζουν τα κρασιά, βγάζουν και το χαρακτηριστικό άρωμα των σπαραγγιών. Στο στόμα είναι γεμάτα φρεσκάδα με τραγανή οξύτητα και μέτριο σώμα. Δοκιμάστε 2-3 τέτοια κρασιά και είμαστε σίγουροι ότι μετά θα μπορείτε να αναγνωρίσετε όχι μόνο την ποικιλία αλλά και την προέλευση. Τα παραδείγματα πολλά και εξαιρετικά: Sauvignon Blanc Private Bin, Spy Valley - Sauvignon Blanc, Greywacke Sauvignon Blanc, Coopers Creek Sauvignon Blanc. Υπάρχουν όμως και μερικά βαρελάτα Sauvignon (Cloudy Bay - Te Koko) που θυμίζουν τα μεγάλα λευκά από το Μπορντώ αλλά και κάποιες άλλες προσεγγίσεις όπως το Greywacke - Wild Sauvignon Blanc, με ‘άγριες’ ζύμες. Μπορεί το Sauvignon να μεγαλουργεί στο Μπορντώ και στον Λίγηρα, όμως αυτά του Marlborough έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο και έχουν εμπνεύσει παραγωγούς σε όλο τον κόσμο.

Η ερυθρή ποικιλία με την μεγαλύτερη παρουσία είναι το Pinot Noir. Μπορεί το Central Otago να φημίζεται για τα καλύτερα Pinot Noir της χώρας και κάποια από τα καλύτερα εκτός Βουργουνδίας, όμως και στο Marlborough συναντάμε εξαιρετικά δείγματα της ποικιλίας (Greywacke Pinot Noir, Pinot Noir Cellar Selection). Εμφανίζουν έντονο φρουτώδη χαρακτήρα που εκφράζετε με κόκκινα φρούτα και κυρίως κεράσι, με υψηλό αλκοόλ και αρκετές τανίνες.

Το στιλ των κρασιών είναι πάντα ξεκάθαρο με έντονα χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα. Εκτός από την ποιότητα, στην επιτυχία έχει συμβάλει και η παρουσίαση των κρασιών. Οι ετικέτες είναι μοντέρνες και με ξεκάθαρα ‘μηνύματα’. Η ποικιλία φιγουράρει στην πρώτη θέση και ακολουθεί η περιοχή. Τα περισσότερα κρασιά είναι μονοποικιλιακά, με εξαίρεση μόνο κάποια κόκκινα από τις ποικιλίες του Μπορντώ. Περισσότερο από το 90% των κρασιών (όχι μόνο στο Marlborough αλλά σε όλη την χώρα) έχουν βιδωτό πώμα.


Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS