Marlborough: Ένα εντυπωσιακό success story
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Aφήνουμε πίσω το Πάσχα, τα γιορτινά τραπέζια και επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς, περιμένοντας πια να μπει για τα καλά το καλοκαίρι. Πριν αρχίσουμε τις βόλτες στα Ελληνικά νησιά, θα ‘ταξιδέψουμε’ στην μακρινή Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Marlborough και στα κρασιά του, μία περιοχή που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν υπήρχαν καν, οργανωμένοι αμπελώνες. Είναι ευκαιρία άλλωστε, αφού αυτή την εβδομάδα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα του Sauvignon Blanc.

Αναμφισβήτητα, το Marlborough είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ‘οινικές’ περιοχές του Νέου Κόσμου και η πιο σημαντική της χώρας. Η οινοπαραγωγή της Νέας Ζηλανδίας, λαμβάνοντας υπόψη τα παγκόσμια δεδομένα είναι πολύ μικρή (μόλις το 1/10 της Αυστραλίας ή λιγότερο από το μισό της έκτασης του Μπορντώ). Το 2012 το Marlborough παρήγαγε το 72% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Το 2013 καταγράφηκαν 568 αμπελοκαλλιεργητές, 148 οινοποιεία, 22.857 εκτάρια αμπελώνων και παρήχθησαν 51.680 τόνοι κρασιού.

Η ιστορία είναι πολύ πρόσφατη, με τον πρώτο αμπελών