Χειμωνιάτικα Οινικά ταιριάσματα

Χειμωνιάτικα Οινικά ταιριάσματα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Εκτός από το τι μας αρέσει, οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται και από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Το καλοκαίρι αναζητάμε ελαφριά φαγητά για να ‘μετριάσουμε’ την ζέστη και τον χειμώνα πλούσια φαγητά που θα μας ζεστάνουν. Θα μου πείτε ότι, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει… αλλά όπως και να έχει, υπάρχουν φαγητά που τραβιούνται καλύτερα τους κρύους μήνες από ότι τους ζεστούς.

Πάμε να δούμε 7 καθημερινά φαγητά που ‘τραβιούνται’ αυτή την εποχή, σχεδόν όλα ‘μαμαδίστικα’ και φυσικά από την Ελληνική κουζίνα.

Ξεκινάμε με τα ελαφριά, την σαλατούλα και τις σουπίτσες για να κάνουμε και διατροφή!

Βραστά λαχανικά:

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι, δύο κατεξοχήν χειμωνιάτικα λαχανικά, αποτελούν συχνά τη σαλάτα του καθημερινού μας τραπεζιού. Αν θελήσουμε να φάμε μόνο μια τέτοια σαλάτα με μπόλικο λεμονάκι, απαιτείτε ένα ποτήρι κρασί, για να πούμε ότι 'φάγαμε'. Αυτό, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, εκτός από ένα Sauvignon Blanc. Από τον Λίγηρα (Pouilly Fume Serge Dagueneau), από την Βόρεια Ελλάδα (Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc), από Κεντρική (Αβαντίς Sauvignon Blanc) ή από όπου αλλού θέλετε, αλλά να είναι Sauvignon.

Κοτόσουπα και γιουβαρλάκια με αυγολέμονο.

Και τα δύο πιάτα είναι σούπα με αυγολέμονο, οπότε πάνω κάτω, αναζητούν τα ίδια κρασιά. Εδώ τον συνδυασμό δεν μας την δίνει το κρέας (που είναι βραστό) αλλά το αυγολέμονο και το ρύζι. Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις για να βρούμε κρασί. Προσανατολιζόμαστε σε ένα δροσερό Chardonnay με διακριτικό βαρέλι από Ελλάδα (Κτήμα Χατζημιχάλη - Alfega Chardonnay, Κίκονες λευκό), ή από την πατρίδα της ποικιλίας, την Βουργουνδία (Chassagne Montrachet Benoites) αλλά και ένα χαρμάνι της, όπως το Ευχές…Ερατεινές λευκό. Αν θέλουμε Ελληνική ποικιλία, πάμε σε Ασύρτικο, αλλά προτιμήστε καλύτερα ένα εκτός Σαντορίνης, όπως το Alba Vissa ή το Παυλίδης Emphasis Ασύρτικο.

Φασολάδα

Η φασολάδα θεωρείται σούπα με αρκετή ντομάτα και ίσως λίγη καυτερή πιπεριά. Είναι προτιμότερο λοιπόν να την συνοδεύσουμε με ένα κόκκινο κρασί, με οξύτητα, με πάρα πολύ διακριτικό το βαρέλι (αν έχει) και σχετικά χαμηλό επίπεδο τανινών. Οι επιλογές που έρχονται στο μυαλό είναι μόνο από τον Ελληνικό αμπελώνα. Κρασιά από Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη ερυθρός), Λημνιό (Κίκονες Λημνιό) αλλά και Βλάχικο (Βλάχικο Γκλίναβου). Τώρα οι ‘μερακλήδες’ που τρώτε την φασολάδα σας με λουκάνικο ή με σύγκλινο, εκτός από τα παραπάνω κρασιά, δοκιμάστε και ένα Pinot Noir (Graywacke Pinot Noir).

Χοιρινό με σέλινο. Επειδή ‘βάλαμε’ αυγολέμονο στην κοτόσουπα και τα γιουβαρλάκια, το σελινάτο θα το κάνουμε σκέτο με λεμονάκι και θα το ταιριάξουμε με ένα Ασύρτικο, από την Σαντορίνη αυτή την φορά. Το Pure, το Santorini Santo Wines και το Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment είναι εξαιρετικές επιλογές. Από διεθνείς ποικιλίες, επιλέξτε ένα βαρελάτο Sauvignon Blanc όπως το Αμέθυστος Sauvignon Blanc.

Σπετζοφάι.

Ακόμα και οι πιο φανατικοί του πικάντικου και του κρέατος, νομίζω δεν θα τολμήσουν να φάνε σπετζοφάι μέσα στο καλοκαίρι. Απαιτείτε κρύο και πολύ όρεξη για κρασί γιατί σίγουρα αυτό το φαγητό θα μας ‘ανάψει’! Το λίπος, τα μπαχαρικά και οι πιπεριές θα μας οδηγήσουν στον συνδυασμό. Θέλουμε κάτι όξινο, με αρκετά φρουτώδη χαρακτηριστικά και ίσως κάποια φυτικά στοιχεία που θα 'δέσουν’ με τις πιπεριές. Τα Cabernet Sauvignon, Ελληνικά (Δουλουφάκης Άσπρος Λαγός) ή από τον παγκόσμιο αμπελώνα (Montes Alpha Cabernet Sauvignon), ακούγονται σαν ιδανική επιλογή. Τώρα αν θέλουμε Ελληνική γηγενή ποικιλία, πάμε προς το Αγιωργίτικο, σε μια κλασσική Νεμέα (Σεμέλη Νεμέα Reserve, Νεμέα Παπαϊωάννου) ή μία αρκετά φρέσκια όπως το Αγιωργίτικο της Γαίας.

Στιφάδο.

Άλλο ένα αρκετά βαρύ φαγητό με πολλά αρώματα και πλούσια σάλτσα. Το κρεμμύδι, η ντομάτα και τα γλυκά μπαχαρικά που συνοδεύουν το κρέας ‘φωνάζουν’ για ένα κόκκινο με αρκετή οξύτητα. Αν το στιφάδο είναι με κουνέλι, μένουμε σε ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως η Καλή ρίζα. Αν είναι με μοσχάρι πάμε σε μία κλασσική Νάουσσα (Ναουσαία) και αν είναι με κυνήγι (λαγός ή αγριογούρουνο), διαλέγουμε ένα πλούσιο Ξινόμαυρο (Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλίματα) ή ένα χαρμάνι του (Διάπορος). Σε διεθνή αμπελώνα, φτάνουμε στο Piemonte, επιλέγοντας ένα Barolo (Ceretto) ή ένα Barbaresco (Violoncello Bava). Αν σας αρέσουν τα παλαιωμένα κρασιά (Gentilini Syrah S 2005, Μπουτάρης Grande Reserve Νάουσα 2001), αυτό είναι ιδανικό φαγητό για να τα πιείτε.

Μήλο ψητό με κανελογαρύφαλλα.

Αν και νομίζω ότι όλοι οι ‘γλυκατζίδες’, δεν επιλέγουν τα γλυκά ανάλογα με την εποχή (τα τρώνε όλα, όλες τις εποχές του χρόνου), ένα ψητό μηλαράκι με μπόλικα γλυκά μπαχαρικά, που σερβίρεται ζεστό θα ταιριάξει περισσότερο στα χειμωνιάτικα γεύματα. Με εξαίρεση τα πολύ πολύ γλυκά κρασιά, όλα τα υπόλοιπα θα σταθούν καλά δίπλα στο γλυκό. Δοκιμάστε το με το Belvedere από το κτήμα Μερκούρη, με ένα Tawny Port (Fonseca Tawny, Nieport Tawny 10Y old), με ένα γλυκό ροζέ όπως το Malvasia Rosetta ή ακόμα και με ένα αφρώδες ερυθρό ημίγλυκο όπως το Baccorosa. Και αχλάδι να αποφασίσετε να ψήσετε, τα ίδια κρασιά θα επιλέξετε.


Στην υγειά σας!



Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: