Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το Syrah στην Ελλάδα

Το Syrah στην Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ο τίτλος αυτού του κειμένου, θα έπρεπε να είναι ‘ Το Syrah σε όλη την Ελλάδα’, αφού είναι πια η διεθνής ερυθρή ποικιλία που έχει κατακτήσει παραγωγούς και καταναλωτές. Μπορεί να άργησε να έρθει και να εδραιωθεί, σε σχέση με το Merlot και το Cabernet Sauvignon, τις δύο επίσης δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες στην Ελλάδα, όμως ήρθε και θα μείνει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή βρίσκούμε περισσότερα μονοποικιλιακά κρασιά από Syrah σε σχέση με το Cabernet Sauvignon, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε τα πρωτεία.

Το Syrah συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες ποικιλίες και προέρχεται από την Γαλλία και συγκεκριμένα από την κοιλάδα του Ροδάνου. Στο Βόρειο Ροδανό συναντάμε κάποια από τα καλύτερα και μακροβιότερα κρασιά από αυτή την ποικιλία και συγκεκριμένα στο Hermitage (Hermitage Rouge, Guigal) και στο Cote Rotie (Cotie Rotie - Seigneur de Maugiron). Στον Νότιο Ροδανό το βρίσκουμε σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες όπως το Grenache (Côtes du Rhône - Saint Esprit Rouge) και το Mouvredre, με τα καλύτερα κρασιά να έρχονται από το Chateauneuf du Pape (Domaine du Vieux Lazaret).

Πασίγνωστα είναι και τα Shiraz (όπως καλείται) της Αυστραλίας, όπου θεωρείται η πιο σημαντική ερυθρή ποικιλία. Θα βρούμε μονοποικιλιακά κρασιά σε όλα τα εύρη τιμών (Cape Mentelle - Shiraz, The McRae Wood - Shiraz) αλλά και πολλά χαρμάνια (Rawson's Retreat - Shiraz Cabernet). Στις υπόλοιπες χώρες, ξεχωρίζουν τα κρασιά από την Νότιο Αφρική, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια (The Wolftrap - Ερυθρό).

Γενικότερα το Syrah δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα και αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Σε ήπια (όπως αυτό του Ροδανού) κλίματα το επίπεδο των τανινών είναι υψηλό με την εμφάνιση αρωμάτων μαύρου πιπεριού, μέντας και λεβάντας. Στα πιο θερμά κλίματα το σώμα του είναι ακόμα πιο γεμάτο, με τις τανίνες πιο ευγενικές, τα μπαχαρικά να είναι πιο γλυκά, με αρώματα γης και σοκολάτας να συμπληρώνουν τα μαύρα φρούτα. Αν έπρεπε να αντιστοιχίσουμε τα κρασιά με μία λέξη, θα βάζαμε δίπλα στα Γαλλικά Syrah το μαύρο πιπέρι και στα Αυστραλέζικα Shiraz την μαύρη σοκολάτα. Στην Ελλάδα, τα Syrah φαίνεται να διατηρούν τον πιπεράτο χαρακτήρα, τα μαύρα φρούτα αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά. Βέβαια ανάλογα με την περιοχή και την προσέγγιση του κάθε παραγωγού υπάρχουν αρκετές διαφορές. Από όπου και να προέρχονται τα κρασιά, έχουν αρκετά μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (Gentilini Syrah S 2005) και επωφελούνται από την ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια.

Έψαξα να βρω στατιστικά για τις φυτεύσεις των διεθνών ποικιλιών στην Ελλάδα, αλλά αυτά είναι ακόμα ‘ψιλά γράμματα’ για την Ελλάδα. Το μόνο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι στις φυτεύσεις το Cabernet Sauvignon κερδίζει το Syrah. Τα στατιστικά που προκύπτουν από τις προτάσεις του HOW λένε ότι τα Ελληνικά μονοποικιλιακά κρασιά από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah είναι 16, 16 και 25 αντίστοιχα, ενώ τα χαρμάνια στα οποία συμμετέχουν αυτές οι ποικιλίες είναι 77, 71 και 71 αντίστοιχα. Αυτό ίσως σημαίνει ότι το Syrah στην Ελλάδα, δίνει ευκολότερα ‘ολοκληρωμένα’ κρασιά και δεν χρειάζεται η ανάμιξη του με άλλη ποικιλία για να δώσει εξαιρετικό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλες δύο ποικιλίες δεν μπορούν να δώσουν ολοκληρωμένα κρασιά.

Η άνοδος και η επιτυχία του Syrah, οφείλεται στο ότι είναι μια ποικιλία που ευδοκιμεί σε ήπια και θερμά κλίματα και όχι σε ψυχρά κλίματα. Το κλίμα της χώρας μας του ‘ταιριάζει’ καλά!

Προσπαθούσα να σκεφτώ μία περιοχή στην Ελλάδα που να μην ‘βγαίνει’ κάποιο Syrah και τα μόνα που ήρθαν στο μυαλό ήταν κάποια νησιά, με πρώτο αυτό της Σαντορίνης. Η Βόρεια Ελλάδα έχει να επιδείξει πολλά και αξιόλογα κρασιά, από την Θράκη (Κίκονες Syrah), την Δράμα (Emphasis - Syrah, Ήδυσμα Δρυός - Syrah, Domaine Costa Lazaridi - Syrah), την Ημαθία (Boutari Syrah), την Φλώρινα (Κτήμα Άλφα χελώνες), την Θεσσαλονίκη (Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah), την Χαλκιδική (Porto Carras Syrah) μέχρι και την Πιερία (Γυμνός Βασιλιάς). Ακόμα περισσότερες επιλογές και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Ήπειρο (Rossiu di Munte - Syrah & Traminer), στην Θεσσαλία (Karipidis - Syrah), φυσικά στην Πελοπόννησο με την εκπληκτική Φλέβα του Σκούρα αλλά και στα Ιόνια, στην Κεφαλονιά (Syrah Gentilini).

Άφησα για το τέλος τα δύο μεγαλύτερα νησιά της χώρας, την Κρήτη και την Εύβοια γιατί κυριολεκτικά το Syrah, όχι μόνο κυριαρχεί στις διεθνείς ποικιλίες αλλά θα τολμήσω να πω, ότι δεν έχει συναγωνισμό. Στην Εύβοια, ειδικά, μιλάμε για την κυρίαρχη ποικιλία και όχι μόνο των διεθνών. Τα τρία διαφορετικά Syrah του Κτήματος Αβαντίς (Αβαντίς Syrah, Άγιος Χρόνος, Collection) και το Wild Ferment Syrah του Βρυνιώτη, ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψιλά! Στην Κρήτη επίσης τα δείγματα είναι εξαιρετικά. Δοκιμάστε το Nostos Μανουσάκη και το Syrah Δουλουφάκη και θα πειστείτε.

Εκτός από τα μονοποικιλιακά κρασιά την βλέπουμε και σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες όπως και σε όλο τον κόσμο. Θα σταθούμε στα χαρμάνια με τις γηγενείς ποικιλίες που κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον. Με σπάνιες όπως το Βραδιανό (Ίαμα ερυθρό), τη Μαυροκουντούρα (Πλαγιές Γερακιών), τη Μαυροδάφνη (Gentilini Red), το Μαυρούδι (Κανένας Τσάνταλη), τις Κρητικές Κοτσιφάλι (Λυραράκης Κοτσιφάλι Syrah) και Λιάτικο (Ένστικτο ερυθρός) αλλά και με τις δύο πιο διαδεδομένες, το Αγιωργίτικο (Γαία S) και το Ξινόμαυρο (Διάπορος).

Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τα ροζέ κρασιά που παράγονται από Syrah (Κτήμα Άλφα ροζέ, Κτήμα Θεόπετρα ροζέ, Κτήμα Βιβλία χώρα) και έχουν ταιριάξει πολύ με τις προτιμήσεις του Έλληνα.


Στην υγειά σας!



Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

 

Μοιραστείτε το άρθρο: