Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ταπεινά νηστίσιμα πιάτα με απολαυστικά κρασιά

Ταπεινά νηστίσιμα πιάτα με απολαυστικά κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Κατάλαβε κανείς για πότε έφτασε το φετινό Πάσχα? Νομίζω πως όχι καθώς είναι πολύ νωρίς φέτος! Πριν από το Πάσχα βέβαια θα έρθει η Μεγάλη Εβδομάδα, μία εβδομάδα που είναι συνδεδεμένη με την νηστεία. Ακόμα και αυτοί που δεν νηστεύουν, το βλέπουν σας ευκαιρία να αλλάξουν λίγο την διατροφή τους! Η αρχική σκέψη για αυτό το κείμενο ήταν να προτείνω κρασιά για τα παραδοσιακά φαγητά αυτής της εβδομάδας. Τα όσπρια, τα λαχανικά, τα λαδερά και τα θαλασσινά. Όμως πατώντας στην αναζήτηση του House of Wine τα πιο κλασικά φαγητά, για τα περισσότερα υπήρχαν ήδη προτάσεις. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να μην γράψω για τα ‘παραδοσιακά’ και τα πιο δημοφιλή (που έτσι κι αλλιώς σας έχουμε πολλές προτάσεις) αλλά για φαγητά λίγο πιο ‘σπάνια’, νηστίσιμα, που αν θα αποφασίσουμε να τα φάμε πιθανότατα θα είναι μέσα στην νηστεία πριν το Πάσχα. Φαγητά με κοινό χαρακτηριστικό την απλότητα. Ταπεινά φαγητά αν θέλετε! Φαγητά που ούτε δυσεύρετα υλικά θέλουν, ούτε ακριβά!

Και δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά η απλότητα, που θα έπρεπε να διακρίνει την διατροφή της νηστείας. Δεν έχει νόημα να ‘πλακώσουμε’ τις αστακομακαρονάδες, τα όστρακα, τα πιάτα με την σόγια, ή τα νηστίσιμα τυριά. Μπορούμε και με λίγα! Και που ξέρετε, έτσι μπορεί να μας μείνουν περισσότερα χρήματα για να τα ξοδέψουμε για κρασί!!! Λιτά, νόστιμα και πάντα με κρασί! Πιάτα που αν τους βάλουμε δίπλα όμορφα κρασιά, από λιτά και ταπεινά θα γίνουν ένα εκλεπτυσμένο γεύμα. Κοινώς, αν ‘ξινίζει’ η μούρη σας στην ιδέα ενός λαχανόρυζου, δοκιμάστε το με τα κρασιά που προτείνουμε και σίγουρα το πρόσωπο σας θα αλλάξει όψη! Το μόνο κακό με αυτά τα φαγητά είναι ότι εκτός από το κρασί, θα χρειαστούμε και μπόλικο ψωμάκι!

Λαχανόρυζο.


Έχει μείνει μισό λάχανο στο ψυγείο, κάποια μυρωδικά, ένα κρεμμυδάκι, λίγο ρύζι στο ντουλάπι, αν μας βρίσκεται ένα καρότο και ανάλογα με την όρεξη, λεμόνι ή ντομάτα για την οξύτητα! Από όπου και να προέρχεται η οξύτητα, τα Sauvignon Blanc όπως το Karipidis Sauvignon Blanc και το ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό φαντάζουν οι ιδανικές επιλογές, όπως και ένα χαρμάνι της ποικιλίας με Ασύρτικο (Φεγγίτες λευκός) ή Μαλαγουζιά (Πλαγιές Γερακιών λευκό). Αν επιλέξουμε το τοματένιο λαχανόρυζο, θα το συνδυάσουμε με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο όπως οι Ακακίες ροζέ. Τα ίδια κρασιά θα επιλέξουμε και αν αντί για λαχανόρυζο φτιάξουμε πρασόρυζο ή αν το κάνουμε πρασολαχανόρυζο! Για το πιο δημοφιλές σπανακόρυζο, εκτός από αυτά τα κρασιά, μπορούμε να πάμε και σε ένα Chardonnay όπως τα Chablis (Chablis Champs Royaux) ή το Greywacke Chardonnay.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί.


Πολύ νόστιμο και λαχταριστό φαγητό, αν και λίγο μπελαλίδικο. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή μιας καλής κονσέρβας. Και μην μου πείτε ότι δεν έχει τύχει, ψάχνοντας κάτι γρήγορο να φάτε ή ένα νόστιμο μεζεδάκι, να βγει στο τραπέζι μία τέτοια κονσέρβα! Εδώ για να πετύχουμε τον συνδυασμό, αρκεί να διαλέξουμε ένα λευκό κρασί με παραπάνω από μέτρια οξύτητα. Από Ροδίτη (Φολόη), Βηλάνα (Λυραράκης Βηλάνα), Ντεμπίνα (Primus Ζίτσα), Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς), Ασύρτικο (Plano Ασύρτικο) μέχρι και πολλά δροσερά χαρμάνια Ελληνικών ή διεθνών ποικιλιών όπως το Ίαμα λευκό και το Γένεσις λευκό, τα ντολμαδάκια θα βρουν εύκολα ταίρια!

Θράψαλο γεμιστό.


Δεν γίνεται να βγάλουμε την νηστεία μόνο με όσπρια και λαχανικά. Θα φάμε και κάτι από την θάλασσα! Θα βρούμε ένα θράψαλο και θα το κάνουμε γεμιστό. Και ρύζι έχουμε φάει αρκετό, οπότε ας το γεμίσουμε με πλιγούρι, μυρωδικά και κλασικά κρεμμυδάκι και ντοματούλα. Αν και δεν έχει ακριβά υλικά, θα πρέπει να παραδεχτούμε βέβαια ότι δεν είναι και το πιο ταπεινό πιάτο που θα πέσει στο τραπέζι μας. Θα ψάξουμε να βρούμε αρχικά κρασιά ροζέ χρώματος, προτείνοντας κρασιά από την Προβηγκία όπως το Petale de Rose και το Chene Bleu Rosé. Μπορούμε όμως να μείνουμε και Ελλάδα και να επιλέξουμε ένα ωραίο ροζέ Merlot όπως το Merlin ροζέ ή ένα λαχταριστό Αγιωργίτικο όπως ο Βυσσινόκηπος Παλυβού.

Φακές.


Κλασικό, λιτό, νόστιμο, θρεπτικό, παντός καιρού και διάθεσης. Οι φακές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα πιάτα που προορίζονται για την Μεγάλη Εβδομάδα. Για τις φακές μπορούμε να βρούμε ταίρια σε όλα τα χρώματα. Στα λευκά μπορούμε να πάμε σε ένα κρασί που να μυρίζει δάφνη όπως το Λυραράκης - Δαφνί, για να ταιριάξουμε τον αρωματικό χαρακτήρα. Για τον ίδιο λόγο μπορούμε να επιλέξουμε και μία ρετσίνα όπως η Ρετσίνα Παπαγιαννάκος ή το Σχινόπευκο Ρετσίνα. Οι επιλογές στα ροζέ πολλές, αρκεί να πάμε σε ένα σχετικά πλούσιο ροζέ όπως το Κλέφτρα Κίσσα ή το Κτήμα Άλφα ροζέ. Αν θελήσουμε κόκκινο κρασί θα προσανατολιστούμε προς κόκκινα μετρίου σώματος, ιδανικά με βοτανικό χαρακτήρα. Μία Μαυροδάφνη όπως η Οργίων Μαυροδάφνη ή ένα χαρμάνι της όπως το Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός θα δέσουν πολύ όμορφα με τις φακές.

Πατάτες γιαχνί.


Σκέφτεστε πιο απλό πιάτο από αυτό? Πατατούλες, κρεμμύδι και ντομάτα μαζί με ότι αρωματικά σας βρίσκονται, στον φούρνο. Αυτό το τρώνε και τα παιδιά με ευκολία! Για εμάς θα φροντίσουμε να έχουμε ένα μπουκάλι ροζέ Ξινόμαυρου ή χαρμάνι με Ξινόμαυρο όπως το Απλά ροζέ, μία Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Μάτσα, Μαλαγουζιά Natura), αλλά και ένα φρέσκο κόκκινο από Αγιωργίτικο (Monograph Αγιωργίτικο, Mountain Fish) ή Λημνιό (Λημνιό Porto Carras). Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε και το κουνουπίδι. Για το κουνουπίδι γιαχνί, μπορούμε να επιλέξουμε τα λευκά και τα ροζέ κρασιά που θα πιούμε με τις πατάτες, αλλά και πάλι κάποια από τα υπέροχα Sauvignon Blanc όπως το The White ή το Escapades Sauvignon Blanc. Μπορούμε να μαγειρέψουμε μαζί κουνουπίδι και πατάτες γιαχνί και να επιλέξουμε πάλι όλα αυτά τα κρασιά.

Πατατοσαλάτα με χταπόδι.



Θυμάμαι την γιαγιά μου την Μεγάλη Παρασκευή να βράζει πατάτες και χταπόδι, να τα πασπαλίζει με ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Χωρίς λάδι, γιατί τη Μεγάλη παρασκευή δεν έτρωγε ούτε λάδι. Έβαζε όμως δίπλα και ελιές. Άντε τώρα, να βρούμε κρασί, που να ταιριάζει με χταπόδι, ελιές και ξίδι. Αν το χταπόδι ήταν ψητό ή στιφάδο, θα μπορούσαμε να πάμε προς κόκκινα κρασιά. Τώρα όμως είναι βραστό και λόγω του ξιδιού, καλό είναι να αποφύγουμε τα κόκκινα κρασιά. Μία ρετσίνα (Κεχριμπάρι ρετσίνα, Τετράμυθος ρετσίνα) θα μπορούσε να μας βγάλει από την δύσκολη θέση, όπως και ένα Sherry (La Gitana, Oloroso Don Nuno). Μπορούμε βέβαια να πιούμε και ένα τσιπουράκι. Εγώ θα διάλεγα ένα χωρίς γλυκάνισο όπως το Τσίπουρο Ηδωνικό χωρίς Γλυκάνισο ή το Τσίπουρο Αγιονέρι.

Ταχινόσουπα.


Αυτή η σούπα είναι η επιλογή όσων νηστεύουν και το λάδι. Ταχίνι, λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και κάποιο ζυμαρικό όπως το κοφτό μακαρονάκι και το κριθαράκι ή ρύζι. Μία θρεπτική σούπα που θα μπορούσε να έχει θέση στο τραπέζι μας όχι μόνο την μεγάλη Εβδομάδα. Αν επιλέξουμε να ρίξουμε λεμόνι θα βάλουμε δίπλα ένα λευκό από ποικιλίες όπως το Σαββατιανό (Σαββατιανό Μάρκου) ή η Μαλαγουζιά (Alexandra Μαλαγουζιά) ή ένα πλούσιο ροζέ κρασί όπως το Κανένας ροζέ ή το Nico Lazaridi Ροζέ. Αν μέσα στα λαχανικά βάλουμε και ντομάτα, μπορούμε να επιλέξουμε και ένα μαλακό από ποικιλίες όπως το Λιάτικο (Δουλουφάκης Dafnios Ερυθρός) ή Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός).

Μαυρομάτικα φασόλια κοκκινιστά


Ακόμα ένα πιάτο που μάλλον δύσκολα θα παίξει τον ρόλο του κυρίως φαγητού σε ένα τραπέζι εκτός σαρακοστής ακόμα και αν είναι πεντανόστιμο. Ένα όσπριο μαγειρεμένο με κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά. Εδώ αν εξαιρέσουμε την επιλογή μίας ρετσίνας όπως το Ρητινίτης Nobilis, δεν θα πηγαίναμε προς λευκά κρασιά αλλά προς κόκκινα. Ένα ευγενικό Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, όπως η Καλή Ρίζα ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο όπως το Άνεμος ερυθρός θα δέσουν όμορφα με τα φασόλια. Σκεφτόμουν ότι με τα ίδια κρασιά θα μπορούσαμε να συνοδεύσουμε και χόρτα τσιγαριαστά με μπόλικη ντομάτα, όπως και ένα πλούσιο ροζέ όπως το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ.

Λουκουμάδες


Ένα γλύκισμα που αξίζει να κάνουμε νηστεία, μόνο και μόνο για να βρούμε ευκαιρία να το φάμε! Αλεύρι, μαγιά, σιρόπι ή μέλι και λάδι για το τηγάνισμα. Απλά υλικά, λίγο δύσκολη η παρασκευή βέβαια, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα πάμε σε ένα κρασί με γλυκύτητα. Ένα γλυκό Μοσχάτο (Μοσχάτος Λήμνου, Μοσχάτος Ρίου Πατρών) στη περίπτωση που βάλουμε μπόλικο μέλι, θα συνοδεύει υπέροχα το γλυκό μας. Αν πασπαλίσουμε με ένα πιο ελαφρύ σιρόπι θα μπορούσαμε να το συνδυάσουμε και με ένα παιχνιδιάρικο Moschato D’ Asti (Leggenda Moscato d’Asti) ή ένα Ελληνικό ημίγλυκο και ημιαφρώδες κρασί όπως το Deus Rosato Ημιαφρώδες.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: