Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το Οινικό Ημερολόγιο της εβδομάδας

Το Οινικό Ημερολόγιο της εβδομάδας
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ενόψει, καλοκαιριού και εμφανίσεων στην παραλία πολλοί έχουν μπει σε διαδικασία ‘σωστής διατροφής’ ή δίαιτας, με τα προγράμματα διατροφής να ‘δίνουν’ και να ‘παίρνουν’. Συμφωνούμε και εμείς με την σωστή διατροφή και όχι μόνο για λόγους εμφάνισης αλλά κυρίως για λόγους υγείας. Μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής όμως, έχει θέση και το κρασί. Μπορεί όχι στις ποσότητες που θα θέλαμε εμείς να καταναλώσουμε αλλά θέση έχει.

Έτσι με διάθεση για παιχνίδι και χιούμορ, εμείς δεν θα πάμε στον διαιτολόγο αλλά στον οινολόγο και θα σας προτείνουμε ένα εβδομαδιαίο οινικό πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα έχει πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό! Θα έχει μόνο μεσημεριανό και βραδινό αλλά και πάλι δεν σας παροτρύνουμε να πίνετε σε καθημερινή βάση, μεσημέρι βράδυ ακόμα και αν πρόκειται για ένα μόνο ποτηράκι! Πρέπει να ακολουθούμε και τους κανόνες της ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το ‘πρόγραμμα’ σε δύο, τρεις ή 4 εβδομάδες. Ένα ‘πρόγραμμα’ με ποικιλία, με διαφορετικά στιλ κρασιών, διαφορετικά χρώματα, διαφορετικό budget! Ουσιαστικά βρήκαμε ευκαιρία να σας προτείνουμε κρασιά που ταιριάζουν σε κάθε ημέρα.

Δευτέρα

Μεσημεριανό κρασί - Σαββατιανό Μάρκου: Ίσως δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν την ‘πολυτέλεια’ να πίνουν ένα ποτήρι κρασί το μεσημέρι, για την ακρίβεια κάποιοι δεν έχουν την δυνατότητα ούτε για ένα πιάτο φαγητό λόγω δουλειάς. Για όσους όμως μπορούν και θέλουν να απολαύσουν με το φαγητό τους (ακόμα και αν αυτό είναι μία σαλάτα ή ένα σάντουιτς) ένα ποτήρι κρασί, ένα ζουμερό, φρουτώδες Σαββατιανό είναι μία πολύ ωραία επιλογή.

Βραδινό κρασί - Φιλυριά 2008, Μπουτάρη
: Για βράδυ θα πιούμε ένα ώριμο ερυθρό κρασί όπως η υπέροχη Φιλυριά που έχει σχεδόν 10 χρόνια στην πλάτη της, παρέα με μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών, ή με ότι φαγάκι έμεινε από το Σαββατοκύριακο (αν έμεινε) έτσι για να αποχαιρετίσουμε την πιο ‘δύσκολη’ μέρα της εβδομάδας.

Τρίτη

Μεσημεριανό κρασί - Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ: Για την Τρίτη επιλέγουμε ένα νοστιμότατο Αιγαιοπελαγίτικο ροζέ κρασί, γιατί το Σαββατοκύριακο αργεί ακόμα και θέλουμε να ταξιδέψουμε έστω και νοερά! Είναι άλλωστε και ένα κρασί που ταιριάζει με πολλά διαφορετικά πιάτα, είτε αυτά βασίζονται στα λαχανικά, είτε στα θαλασσινά είτε σε κρέατα.

Βραδινό κρασί - Μεθυμναίος Λευκός: Για το βράδυ της Τρίτης χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο αλλά με διάθεση για ‘ανακαλύψεις’, θα επιλέξουμε κάτι μοναδικό. Ένα λευκό κρασί από την Λέσβο, από μία σπάνια ερυθρή ποικιλία, το Χιδυριώτικο, είναι η επιλογή μας.

Τετάρτη

Μεσημεριανό κρασί - Παράγκα λευκός, Κυρ Γιάννη: Οι ‘παραδοσιακές’ νοικοκυρές, την Τετάρτη μαγειρεύουν όσπρια και λαδερά γιατί είναι μέρα νηστείας. Θα διαλέξουμε και εμείς ένα κρασί που να ταιριάζει με τέτοια φαγητά και σκεφτόμαστε έναν Ροδίτη, μία ποικιλία που μας χαρίζει όμορφα κρασιά σε πολύ προσιτές τιμές.

Βραδινό κρασί - Pinot Noir Cellar Selection: Θα βάλουμε και τον διεθνή αμπελώνα στο πρόγραμμα μας και θα φτάσουμε μέχρι την Νέα Ζηλανδία για να απολαύσουμε ένα φρουτένιο Pinot Noir, ένα ερυθρό ‘πασπαρτού’ που θα μπορούσαμε να το συνοδεύσουμε με λαδερά, όσπρια, κρέατα, ακόμα και ψάρια!

Πέμπτη

Μεσημεριανό κρασί - Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment: Μία εβδομάδα χωρίς Ασύρτικο θα έμοιαζε ‘ελλιπής’. Ιδιαίτερα αν αποφασίσουμε ότι η Πέμπτη θα είναι μία από τις ημέρες που που θα φάμε ψάρι ή θαλασσινά. Έτσι επιλέγουμε μία σπουδαία Σαντορίνη όπως το Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment και είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουμε ακόμα περισσότερο το φαγητό μας.

Βραδινό κρασί - Champagne Pierre Gimonnet & Fils Rose de Blancs: Πάντα μου άρεσε η Πέμπτη σαν ημέρα, γιατί απλά ερχόταν η Παρασκευή και μετά η ξεκούραση. Ευκαιρία για ένα αφρώδες λοιπόν και γιατί όχι για μία ροζέ σαμπάνια όπως η εξαιρετική Champagne Pierre Gimonnet & Fils Rose de Blancs. Την δικαιούμαστε άλλωστε!

Παρασκευή

Μεσημεριανό κρασί - Κεχριμπάρι Ρετσίνα: Μέσα στην εβδομάδα ‘πρέπει’ να βάλουμε και μία ρετσίνα, αυτό το παραδοσιακό κρασί που έχει αλλάξει προφίλ και μας αρέσει πολύ. Και θα επιλέξουμε το Κεχριμπάρι, ένα εξαιρετικά value for money κρασί που δεν θα ελαφρύνει καθόλου την τσέπη μας.

Βραδινή… μπίρα - König Ludwig Weiss: Να μην πιούμε και μία μπιρίτσα για την αλλαγή? Και τι καλύτερο από μία φρουτένια Weiss? Έτσι γιατί μπορεί να πεινάσουμε και να παραγγείλουμε σουβλάκια ή πίτσες, για να αποφορτιστούμε από την ένταση της εβδομάδας.

Σάββατο

Μεσημεριανό κρασί - Cavalieri Λευκό, Nico Lazaridi: Ψώνια, βόλτες και εκκρεμότητες λίγο πριν την αργία της Κυριακής. Κάποιοι βέβαια μπορεί να δουλεύουν. Με δεδομένο ότι το βράδυ θα το ρίξουμε έξω, το μεσημεριανό μπορεί είναι πιο ελαφρύ και θα το συνοδεύσουμε με ένα αρωματικό δροσερό χαρμάνι όπως το Cavalieri.

Βραδινό κρασί - Κτήμα Παλυβού Νεμέα: Το Σαββατόβραδο είναι συνδεδεμένο με βόλτα, φίλους, εξόδους ή μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι κλπ και σίγουρα θα πιούμε λίγο παραπάνω από ένα ποτηράκι. Θα διαλέξουμε λοιπόν ένα ερυθρό, ευκολόπιοτο και ευχάριστο φρουτένιο κρασί και θα τα βρούμε όλα αυτά σε μία ωραία Νεμέα όπως αυτή του Γιώργου Παλυβού.

Κυριακή

Μεσημεριανό κρασί - Dum Vinum Sperum: Ίσως το πιο ‘σημαντικό’ γεύμα της εβδομάδας, στο σπίτι, στο εστιατόριο, στην μαμά, στα πεθερικά, με φίλους, με συγγενείς ή μόνοι θέλουμε ένα special κρασί. Ένα που να μπορεί να σταθεί δίπλα στο Κυριακάτικο φαγητό. Θα επιλέξουμε λευκό κρασί, ένα πληθωρικό και όμορφα βαρελάτο Chardonnay, το Dum Vinum Sperum.

Βραδινό κρασί - Leggenda Moscato d'Asti: Δύσκολο το βράδυ την Κυριακής, περιμένοντας την αρχή μίας κοπιαστικής εβδομάδας. Είναι ακόμα όμως Κυριακή και αξίζουμε λίγο ακόμα χαλάρωση. Και επειδή πιθανότατα είμαστε ακόμα σκασμένοι από το μεσημεριανό, θέλουμε κάτι πολύ ελαφρύ και χαλαρό, παρέα με λίγα φρουτάκια. Ένα ημίγλυκο, ημιαφρώδες κρασί όπως το ακαταμάχητο Leggenda Moscato d’Asti είναι ότι χρειαζόμαστε!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: