Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, χωρίς τα… ‘φαβορί’

Διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, χωρίς τα… ‘φαβορί’
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα κείμενο στην παρουσία των διεθνών ερυθρών ποικιλιών στην Ελλάδα αλλά να μην μιλήσουμε για Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah? Η απάντηση είναι ναι, καθώς η Ελληνική γη φιλοξενεί, εκτός από αυτές τις πολύ δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες και κάποιες που καλλιεργούνται σε πολύ μικρή έκταση αλλά έχουν δώσει αξιόλογα και ιδιαίτερα κρασιά.

Για όσους λοιπόν θέλουν να ανατρέξουν στις διεθνείς ποικιλίες αλλά να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα, επιμένοντας όμως Ελληνικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές στις λιγότερο διαδεδομένες ποικιλίες, με κάποια από αυτά να έχουν γίνει ‘hit’.

Από αυτές τις ποικιλίες που θα συζητήσουμε το Cabernet Franc έχει την μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται σε χαρμάνια με το Cabernet Sauvignon και το Merlot, όπως και στο Μπορντώ από όπου προέρχεται αλλά και με ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (Σύνορο Σκούρα). Η πιο σπουδαία μονοποικιλιακή έκφραση αυτής της ποικιλίας, επί Ελληνικού εδάφους, κατά την γνώμη μου, είναι το Οπούς IB Cabernet Franc Κτήμα Χατζημιχάλη, το οποίο παρόλο που έχει πολλά χρόνια στην πλάτη του, έχει φρεσκάδα σαν ένα κρασί ηλικίας 3-4 ετών.

Το Cabernet Franc ακολουθεί το Grenache, το οποίο το συναντάμε κυρίως σε ερυθρά και ροζέ χαρμάνια που μοιάζουν με αυτά του Νότιου Ροδανού όπως το Κτήμα Αβαντίς - Ροζέ και το Κτήμα Αβαντίς - ερυθρό. Ένα εξαιρετικό μονοποικιλιακό δείγμα ερυθρού κρασιού από αυτή την ποικιλία, έρχεται από την Κρήτη και είναι το Nostos Grenache, που επιβάλλεται να το δοκιμάσετε.

To Pinot Noir είναι σίγουρα μία ‘μεγάλη’ ποικιλία και αν και είναι από τις διεθνείς ερυθρές ποικιλίες που ήρθαν τελευταίες στην Ελλάδα, οι φυτεύσεις της συνεχώς αυξάνονται. Αν και θα λέγαμε ότι επειδή η ποικιλία αγαπά τα ψυχρά κλίματα, δεν ταιριάζει στο κλίμα της χώρας μας, έχει δώσει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά και κυρίως από αμπελώνες σε υψηλό υψόμετρο. 5 μόνο έχουμε να σας προτείνουμε εμείς στο HOW! Κτήμα Δύο Φίλοι - Pinot Noir από Κοζάνη, Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir από Αμύνταιο, Rossiu di Munte Pinot Noir από Μέτσοβο, Sole Pinot Noir από Καβάλα και Παπαϊωάννου - Pinot Noir από Πελοπόννησο. Σε ποιο ζεστές περιοχές όπως τα νησιά και η Κεντρική Ελλάδα, το Pinot Noir μάλλον δεν θα έχει τύχη!

To Tannat προέρχεται από την Γαλλία με τα πιο γνωστά Ευρωπαϊκά κρασιά από αυτή την ποικιλία να έρχονται από το Madiran. Αν θέλουμε να βρούμε Tannat από τον Νέο Κόσμο, μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε στην Ουρουγουάη που φημίζεται για την παραγωγή βαθύχρωμων και συμπυκνωμένων ρουστίκ κρασιών από αυτή την ποικιλία. Αν θέλουμε Ελληνικά Tannat, θα πρέπει να πάμε στο Αμύνταιο και στο κτήμα Άλφα (Κτήμα ΑΛΦΑ - Tannat) ή στο Κτήμα Πυργάκη στην Νεμέα.

Συνεχίζοντας με τις Γαλλικές θα πρέπει να αναφέρουμε το Petit Verdot, που έχει καλλιεργηθεί στην περιοχή της Νεμέας, όπου αν δοκιμάσουμε το Λυρικός Petit Verdot Παπαϊωάννου θα αναρωτηθούμε γιατί δεν έχει εξαπλωθεί περισσότερο η ποικιλία.

Από τις Ιταλικές ποικιλίες την πιο σημαντική παρουσία έχει το ‘Τοσκανέζικο’ Sangiovese, που καλλιεργείται σποραδικά σε αρκετά και μακρινά μέρη της χώρας. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Μάρων από το Κτήμα Κίκονες στην Θράκη, το Karipidis - Sangiovese από την Θεσσαλία, αλλά και το Δουλουφάκης - Sangiovese από την Κρήτη. Από τα χαρμάνια ξεχωρίζουν ο Παλαιόμυλος Ζαφειράκη και το Perpetuus - Ερυθρός, του Νίκου Λαζαρίδη.

Μια ακόμα Ιταλική ποικιλία με παρουσία στην χώρα μας, είναι το Nebbiolo που προέρχεται από την Βόρειο Ιταλία και συγκεκριμένα την περιοχή του Piemonte όπου δίνει τα περίφημα κρασιά Barolo και Barbaresco. Λόγω της υψηλής οξύτητας, υψηλού επιπέδου τανινών και του σχετικά απαλού χρώματος, πολλοί υποστηρίζουν ότι μοιάζει με το Ξινόμαυρο. Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Θεσσαλία με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Karipidis - Nebbiolo, στην Πελοπόννησο με το Don Giovanni από το Κτήμα Παπαργυρίου αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα όπου καλλιεργείται από το Κτήμα Τέχνη οίνου, δίνοντας ένα ερυθρό κρασί βαθιάς παλαίωσης (Nebbio) ενώ χρησιμοποιείται και στο Τέχνη Οίνου Ροζέ.

Τελειώνοντας με τις Ιταλικές ποικιλίες, να μιλήσουμε για το Refosco που προέρχεται από την Βόρειο Ιταλία, όμως έχει εγκλιματιστεί τόσο πολύ στην Ηλεία και έχει ταυτιστεί με το Κτήμα Μερκούρη, που έχουμε ξεχάσει την καταγωγή της. Στην περιοχή το καλούν ‘Μερκουρέικο’. Δίνει μονοποιλιακά κρασιά, αναμιγνύεται με την Μαυροδάφνη στην Ηλία (Cava Μερκούρη και Κτήμα Μερκούρη ερυθρός), ενώ παρουσία έχει και στη περιοχή της Δράμας όπου ο Κώστας Λαζαρίδης το αναμιγνύει με Αγιωργίτικο στο Chateau Julia - Refosco Αγιωργήτικο.

Η Ισπανικές ποικιλίες στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από το Tempranillo, που πρωτοκαλλιεργήθηκε και αναδείχθηκε από το Κτήμα Παυλίδη και έχει να μας προτείνει ένα μονοποικιλιακό κρασί (Emphasis - Tempranillo) με βάθος και συμπύκνωση το οποίο θα τολμήσω να πω ότι μας φέρνει στο μυαλό καλές Rioja, αλλά και ένα ευχάριστό ροζέ κρασί (Thema Παυλίδη ροζέ).

Κλείνουμε με το Mourvedre, που αν και έχει επικρατήσει η Γαλλική του ονομασία, αυτή που την συναντάμε κυρίως στην Νότια Γαλλία, ουσιαστικά προέρχεται από την Ισπανία όπου καλείται Monastrell ή Mataro. Αγαπά τα ζεστά κλίματα και έτσι έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στην Κρήτη όπου χρησιμοποιείται από το οινοποιείο Μανουσάκη σε χαρμάνια με άλλες διεθνείς ποικιλίες (Manousakis Nostos - Blend, Nostos Αlexandra’s) αλλά και στην Πελοπόννησο όπου βρίσκουμε ένα μονοποικιλιακό Mourvedre, το Αντάρης από το Κτήμα Μερκούρη.

Πειραματισμοί γίνονται και με κάποιες ακόμα διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, όπως το Malbec, το Aglianico και το Negroamaro.



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: