Τα κρασιά του δικού μου Καλοκαιριού..
Από τον Τ. Πικούνη

Ήρθε λοιπόν και φέτος η πολυαναμενόμενη ημέρα, που με το αυτοκίνητο φορτωμένο μέχρι το ταβάνι, με τα... πρώτης ανάγκης κρασιά στο πίσω κάθισμα (για να κλιματίζονται!) πήραμε το δρόμο για την Τσαγκαράδα!

Οι φίλοι του House of Wine που με τιμούν διαβάζοντας τα "γραπτά" μου ξέρουν ότι για εμένα καλοκαίρι χωρίς Τσαγκαράδα δεν είναι καλοκαίρι!

Λέω καλοκαίρι και όχι διακοπές, γιατί τα δύο δεν συμπίπτουν αναγκαστικά. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, δουλεύω κανονικά από εδώ, σχεδόν σαν να είμαι στο House of Wine: Μιλάω με όλα τα εσωτερικά τηλέφωνα του House of Wine από το laptop μου, μπορώ να σας τηλεφωνήσω από το εσωτερικό μου τηλέφωνο του γραφείου, μπορώ να δω και να μιλήσω με τους συνεργάτες μας μέσα από τον υπολογιστή... Ναι, η "διαβολεμένη" τεχνολογία σήμερα επιτρέπει σχεδόν σε όλους με μηδενικό ουσιαστικά κόστος να εργάζονται "εκ του μακρόθεν" ή remotely όπως θα λέγαμε σε απλά... ελληνικά. Πρέπει βέβαια και ο χώρος εργασίας τους να είναι αντίστοιχα οργανωμένος, αλλά εμείς στο House of Wine έχουμε την τέλεια οργάνωση λόγω αντικειμένου και ...προτέρας εμπειρίας! !

Σας βλέπω να χαμογελάτε... και όμως, δουλεύω "σκυλίσια", χωρίς "κοπάνες", εμφανείς τουλάχιστον! Απλά βρίσκομαι σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, και μια ημίωρη ή ωριαία βόλτα στα μονοπάτια της Τσαγκαράδας αξίζει πολλαπλάσια από την ίδια στην Αθήνα... !

Έχω ήδη βγάλει τα κρασιά που είχα μαζί μου και τα έχω τακτοποιήσει στα ράφια της ιδανικής κάβας που διαθέτω εδώ. Μην φανταστείτε τίποτα εξεζητημένο, απλά είναι μια υπόγεια υγρή αποθήκη, που σε συνδυασμό με την σχεδόν μόνιμη ψύχρα της Τσαγκαράδας κρατάει τα κρασιά σε μια σταθερή θερμοκρασία.

Εξ' άλλου, δεν θα μείνουν για πολύ! Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν τελειώσει, σίγουρα, και όχι μόνο η πρώτη... δόση! Τώρα περιμένω από το House of Wine την πρώτη αποστολή των καλοκαιρινών μου κρασιών. Υπενθυμίζω ότι στέλνουμε κρασιά σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, επομένως δεν χρειάστηκε να πάρω... νταλίκα για να φτάσω! Έτσι λοιπόν, σαν όλους τους πελάτες του House of Wine, εκμεταλλεύομαι την δυνατότητα να στέλνουμε κρασιά οπουδήποτε, και "ανατροφοδοτούμαι" με "καύσιμα" τακτικά

Ένας πολύ καλός φίλος στο Facebook μου υπενθύμισε την ετήσια υποχρέωσή μου: "Δεν έγραψες τι κρασιά θα πιείς το καλοκαίρι!" σχολίασε όταν είδε ότι είμαι ήδη στην Τσαγκαράδα! Έτσι λοιπόν, είμαι εδώ μπροστά στο laptop, με θέα τις Σποράδες, και γράφω για τα κρασιά που έχω μαζί μου και για τα κρασιά που θα έρθουν... Να υπενθυμίσω κάτι που το έχω γράψει και σε προηγούμενα "καλοκαιρινά" μου άρθρα: ότι είναι τα κρασιά του προσωπικού μου γούστου, όχι αναγκαστικά οι επιλογές του House of Wine ή των ειδικών γευσιγνωστών συνεργατών μας... αυτά που υπακούουν στο ρητό που πολλές φορές επαναλαμβάνουμε όλοι στο House of Wine, ότι δηλαδή "το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σας αρέσει": Κρασιά λοιπόν που μου αρέσουν, διαφόρων κατηγοριών, χρωμάτων, γεύσεων, εύρους τιμής. Και βέβαια δεν σημαίνει ότι όσα από τα 1000+ κρασιά μας δεν αναφέρω δεν μου αρέσουν, κάθε άλλο! Μπορεί να μην τα έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά και τα γούστα αλλάζουν... εδώ θα μιλήσω για τις κορυφαίες επιλογές μου αυτού του καλοκαιριού. Φίλοι παραγωγοί λοιπόν, μην με παρεξηγήσετε, σας παρακαλώ!!

Ξεκινώ από τα κρασιά... SOS! Αυτά πουν φόρτωσα στο αυτοκίνητο, για να μη ξεμείνω τις πρώτες μέρες! Και είναι οι 2 από τους 3 "Πρωταθλητές του 1ου εξαμήνου" του House of Wine: Το "Χρυσό", το κτήμα Αβαντίς λευκό και το "Αργυρό", η Βιβλία Χώρα Λευκός. Το τρίτο, το Κτήμα ΑΛΦΑ Μαλαγουζιά θα φθάσει αργότερα. Και τα τρία λευκά, και τα τρία απολαυστικά! Επίσης, μαζί τους ήρθαν ο Παλαιόμυλος Chardonnay του Χρήστου Ζαφειράκη (που είχα και τη χαρά να με επισκεφθεί εδώ με την σύζυγό του Κωνσταντίνα και τους δύο "ακάθιστους" απολαυστικούς μπόμπιρες, τον Βασίλη και το Μιλτιάδη), ένα υπέροχο Chardonnay, κομψό, με χαρακτήρα και φινέτσα που θα ζήλευαν πολλοί Βουργουνδοί παραγωγοί, που μαζί με τις 4 Λίμνες του Κυρ-Γιάννη (σταθερή επιλογή και αυτή!) θα το απολαύσω με τα ψάρια στη σχάρα. Μαζί του ήρθε και ο Παλαιόμυλος Μαλαγουζιά Ζαφειράκη, μια Μαλαγουζιά φαγητού, φρέσκια και δροσερή χωρίς τις υπερβολές των Μαλαγουζιών-κολώνια που έχουν γεμίσει δυστυχώς τα ράφια! Αλλά και το πάντα θαυμάσιο Δάκρυ του Πεύκου του Στέλιου Κεχρή, η σύγχρονη ρετσίνα που έχει αποσπάσει το θαυμασμό Ελλήνων και ξένων γευσιγνωστών.

Σε αυτή την πρώτη "δόση" ήρθαν επίσης ένα Magnum Πλαγιές Γερακιών Ροζέ, το καλύτερο ροζέ της τελευταίας έκθεσης ροζέ όπως μας λέει ο Σίμος Γεωργόπουλος, που θα ανοίξει αμέσως για να συνοδεύσει τα μαγευτικά δειλινά της Τσαγκαράδας, καθώς και ο αιώνιος "φίλος", το Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment που δεν το αποχωρίζομαι κανένα καλοκαίρι... Για την περίπτωση ξαφνικού... barbeque, έχω ήδη εδώ τις Πλαγιές Γερακιών Ερυθρός, αλλά και τον μεγάλο μου έρωτα, την Fleva του Γιώργου Σκούρα σε χρονιές που δεν σας τις λέω γιατί θα ζηλέψετε αφόρητα! Ναι, τις πίνω με το BBQ δροσερές, αλλά και σε περιπτώσεις που η νυχτερινή δροσούλα εδώ στο βουνό γίνεται πιο… ζόρικη!

Αφού λοιπόν καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες, ας δούμε τώρα τα κρασιά που έρχονται...

Επειδή καλά είναι τα ροζέ "νέας κοπής", τα ελαφρά, αρωματικά και λεπτεπίλεπτα χρώματος σωμόν και ύφους Προβηγκίας που έχουν γεμίσει τα ράφια τελευταία (και πάνε πολύ καλά, είναι η αλήθεια), αλλά τα γνήσια Ελληνικά, τανικά και σχεδόν κόκκινα ροζέ -αυτά που "θα ήθελαν να είναι κόκκινα" κατά την έκφραση του Θόδωρου Λέλεκα"- δεν θα πάψουν να είναι ιδανικά τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές όταν τα μπριζολάκια και τα παιδάκια βγαίνουν από τη ψησταριά! Έτσι η εξαιρετική πάντα Θεόπετρα ροζέ του Τσιλιλή αλλά και ο θαυμάσιος Βυσσινόκηπος του Παλυβού δεν μπορεί βεβαίως να λείπουν! Όπως επίσης δεν θα λείπει η υπέροχη Λημνιώνα Ερυθρός του Ζαφειράκη, το κόκκινο που πίνεται και σχεδόν κρύο...

Ούτε βέβαια οι Σαντορίνες μπορούν να λείπουν. Σιγάλας Σαντορίνη, Pure Santorini του Στέφανου Γεώργα, ο κορυφαίος Καβαλιέρος του Σιγάλα, Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο... Από τα εκτός Σαντορίνης Ασύρτικα, θα έρθει το εξαιρετικό Τ-ΟΙΝΟΣ Ασύρτικο 2013, το ακριβότερο αλλά και το καλύτερο Ασύρτικο σήμερα -κατά την άποψή μου βέβαια, καθώς και το υπέροχο Ασύρτικο Sur Lies Βρινιώτη, όπως επίσης η Alba Vissa του Καραδήμου. H Κυδωνίτσα του Θεοδωρακάκου θα είναι ένα από τα καθημερινά μας λευκά, όπως και το υπέροχο Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου, και το πάντα απολαυστικό Νέηλυς, η  Μαλαγουζιά της Αναστασίας Φράγκου, παλιά αλλά... μόνιμη αγάπη, που θα συνοδεύσει τις φεγγαράδες της Τσαγκαράδας! Μαζί, η εξαιρετική Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς CELLAR SELECTION για θαλασσινά τηγανητά, λαβράκι, ριζότο με θαλασσινά και όλα τα ψάρια στη σχάρα!

Θα έχουμε και αφρώδη, βέβαια! Τόσο για τις εδώ συνάξεις των Αθηναίων "επιδρομέων" όσο και γιατί τα αφρώδη είναι σίγουρα ωραιότατα καθημερινά κρασιά. Ακακίες Sparkling Κυρ-Γιάννη -πάντα απολαυστικές- και BiancoNero Sparkling –στα Ροζέ, αλλά και Karanika Brut Cuvée Spéciale καθώς και Prosecco Extra Dry στα λευκά, θα μας χαρίσουν το απαραίτητο... ξεκίνημα στις βραδιές της παρέας. Πάντα μαζί μας επίσης τα κορυφαία υπέροχα επιδόρπια κρασιά του Αργυρού, το Vinsanto 20 ετών για... ειδικές περιπτώσεις, αλλά και το Vinsanto 12 ετών, -οι φετεινοί θριαμβευτές του Διαγωνισμού Decanter- θα τελειώσουν ιδανικά κάποια απολαυστικά δείπνα!

Τέλος, κάποια κρασιά που έχω εκτιμήσει αλλά θα ήθελα να τα δοκιμάσω πάλι με την ησυχία μου: Το ωραιότατο Sun Rose του Κτήματος Γράμψα, οι Τρείς Μάγισσες Ροζέ, το πολύ ευχάριστο ημίγλυκο ροζέ του Χρήστου Μπαραφάκα, το Claudia Rose της Claudia Παπαγιάννη, η ημιαφρώδης Ντεμπίνα του Γκλίναβου, αλλά και τα νεοεμφανιζόμενα 7 χωριά του Σιγάλα, που θα φθάσουν εδώ για δοκιμή μόλις παραληφθούν στο House of Wine!

Σας φαίνονται πολλά; Σας πληροφορώ ότι πέρυσι ήταν μάλλον περισσότερα! Ελπίζω να τα καταφέρουμε εδώ, πάντα όπως έλεγαν και οι Beatles "...with a little help from my friends". Θα σας κρατάω ενήμερους σχετικά με την... πρόοδο της διαδικασίας!

Θα κλείσω με κάτι που δεν παραλείπω ποτέ να το πω, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Ελπίζω να μην βρεθεί κάποιος φίλος και ρωτήσει ...γιατί; Γιατί μου άρεσαν περισσότερο αυτά και όχι κάποια άλλα. Θα του πω ότι την απάντηση την έχει δώσει το ...διαφημιστικό σποτ της Amstel εδώ και πολλά χρόνια... !

Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης