Καθαρά Δευτέρα: Τα κρασιά της τελευταίας στιγμής

Καθαρά Δευτέρα: Τα κρασιά της τελευταίας στιγμής
Από τον Τ. Πικούνη

Αρχίζει λοιπόν η Μεγάλη Σαρακοστή, η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ! Και η νηστεία αρχίζει! Ποια νηστεία βέβαια, εδώ μιλάμε για τρελό σαρακοστιανό ...φαγοπότι!

Η Καθαρή Δευτέρα είναι μια γιορτή που τα καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά! Και αυτό γιατί κάποια από τα καλούδια της ημέρας τρώγονται φρέσκα: Ζεστή λαγάνα, φρέσκα, «ζωντανά» θαλασσινά, χτένια, αχιβάδες, κυδώνια, μύδια, γαρίδες, καραβίδες... άρα οι περισσότεροι θα βγείτε  οπωσδήποτε για να ψωνίσετε. Αν λοιπόν έχετε ξεχάσει να προμηθευτείτε ήδη το κρασί σας, το κατάστημα του House of Wine θα είναι ανοιχτό και θα σας περιμένει να διαλέξετε το κρασί της τελευταίας στιγμής, και οι συνεργάτες του εκεί να σας καθοδηγήσουν για το τι κρασί θα πάρετε ανάλογα με τα φαγητά στο σπίτι...

Αλλά ξέρουμε ότι κάποιοι από εσάς θα είστε μακριά μας, ο χρόνος περιορισμένος -υπάρχει και ο χαρταετός, μην το ξεχνάμε!- οπότε εδώ θα προσπαθήσουμε να σας πούμε πια κρασιά ταιριάζουν με τα αγαπημένα σας φαγητά, ώστε να τα προμηθευτείτε και αυτά μαζί με τα ψώνια της τελευταίας στιγμής!

Πάμε λοιπόν!

Ας ξεκινήσουμε από τα όσπρια: Φασολάδα (κόκκινη ή άσπρη), φακές, οι γίγαντες στο φούρνο θα ταιριάξουν εξαιρετικά με κάποιο σχετικά ελαφρύ  Ξινόμαυρο (προτείνουμε:  Παράγκα και Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο ,  Διαμαντάκος - Νάουσα ). Θα ταιριάξουν επίσης με ελαφρά ερυθρά όπως το εξαιρετικό Λημνιό των Κικόνων ή   ή σχεδόν ομόηχή του Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη και το Κτήμα Θεόπετρα - Λημνιώνα Τσιλιλή από την ομώνυμη ποικιλία που ήδη προχωρά με γρήγορα βήματα προς την κορυφή των μοντέρνων ελληνικών ερυθρών κρασιών!

Τα όσπρια που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η φάβα και τα ρεβύθια ταιριάζουν με λευκά κρασιά όπως το Σαντορινιό Αθήρι, την Κρητική Βηλάνα, ή ένα χαρμάνι με Ασύρτικο . Για αυτά εμείς προτείνουμε Σιγάλας - ΑΜ, Βηλάνα Λυραράκη  και δύο χαρμάνια με Ασύρτικο, το τόσο κομψό Καλλιστώ του κτήματος Μερκούρη και το Μικρή Κιβωτός - Λευκός . Δοκιμάστε τα επίσης με κάποιες Σαντορίνες όπως αυτή του Γαβαλά, την Σαντορίνη Γαβαλά. Μπορουμε όμως να τα απολαύσουμε και με κάποια άλλα απολαυστικά λευκά όπως το  Κτήμα Αβαντίς - Λευκός

Για το Σπανακόρυζο, το μυδοπίλαφο, τις μακαρονάδες με θαλασσινά, τα γεμιστά καλαμάρια, τους «ορφανούς» λαχανοντολμάδες, προτείνουμει γενικά τα υπέροχα ροζέ από Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Syrah, Grenache, φρέσκα και δροσερά αλλά και στιβαρά. Το House of Wine προτείνει ειδικά τα Ορεινός 'Ηλιος - Ροζέ, 14-18h και Κτήμα Θεοδωρακάκου - Ροζέ  (Αγιωργίτικο), Gentilini Rose  (Μοσχοφίλερο) . Ένα εξαιρετικό κλασσικό σαρακοστιανό πιάτο, οι σουπιές με σπανάκι συνδυάζονται άριστα με στιβαρά και πλούσια ροζέ από Syrah ή Αγιωργίτικο. Εδώ προτείνουμε το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ  και τον απαράμιλλο Βυσσινόκηπο  αντίστοιχα.

Ας έρθουμε στο χταπόδι, που είναι η βάση για τόσα πολλά παραδοσιακά πιάτα!

Το χταποδάκι, στα κάρβουνα ή απλά βραστό και ξιδάτο, απαιτεί μόνο ούζο, τσίπουρο ή μια παραδοσιακή παγωμένη ρετσίνα. Εδώ εμείς προτείνουμε ούζα Απαλαρίνα και Πιτσιλαδή. Για τη ρετσίνα συνιστούμε μια ποιοτική ρετσίνα, όπως το Ρητινίτη Nobilis, το θαυμάσιο  Δάκρυ του Πεύκου αλλά και την επίσης θαυμασια ρετσίνα Παπαγιαννάκου. Εξαιρετική ευκαιρία επίσης να δοκιμάσετε την πρωτότυπη Ροζέ ρετσίνα του Κεχρή Ρόζα . Για χταποδάκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα με ντομάτα και μακαρονάκι κοφτό ή και ρύζι,  ένα ροζέ είναι ότι πρέπει!. Προτείνουμε το εξαιρετικό Θεόπετρα Ροζέ . Το χταπόδι στιφάδο με κρεμμυδάκια και ντομάτα φρέσκια ή πελτέ, ταιριάζει με τα υπέροχα Μαυροτράγανα της Σαντορίνης ή ένα πλούσιο Αγιωργίτικο. Για αυτά το House of Wine συνιστά Μαυροτράγανο Αργυρού   και Κτήμα Παλυβού - Νεμέα αντίστοιχα.
Τέλος, τα φρούτα της θάλασσας! Οι υπέροχοι αχινοί, τα λαχταριστά κυδώνια και οι γυαλιστερές, τα εκλεκτά στρείδια, τα χτένια... Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα της γεύσης τους ζητούν αφρώδες, στην καλύτερη περίπτωση  Σαμπάνια". Προτείνουμε Gosset Brut Excellence. Αλλά εξαίρετη επιλογή είναι και ένα ξηρό αφρώδες από τον ελληνικό αμπελώνα, ένα Prosseco από τον ιταλικό. Εμείς σας συνιστούμε Karanika Brut Cuvée Prestige ή Spéciale, και Prosecco Extra Dry  αντίστοιχα. Βέβαια, υπάρχουν και ρετσίνες αφρώδεις πιά, όπως Ο Αφρός του Κεχρή

Βέβαια, δεν είναι απαραίτητα τα αφρώδη! Και τα λευκά κρασιά ταιριάζουν απόλυτα. Εδώ κυριαρχούν το λεμονάτο, με υψηλή οξύτητα και ορυκτώδη χαρακτήρα Ασύρτικο. Εξαιρετική επιλογή είναι και ένα Μοσχοφίλερο με υψηλή οξύτητα και έντονο τον λεμονάτο χαρακτήρα του. Από κει και πέρα υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα λευκών κρασιών, από Σαββατιανό, Ροδίτη, Ρομπόλα, Sauvignon blanc, Chardonnay, Viognier, που θα σταθούν υπέροχα δίπλα στους θησαυρούς της θάλασσας. Εδώ το κορυφαίο Μοσχοφίλερο, η Semeli Μαντινεία , τα εξαιρετικά Σαββατιανό της Αναστασίας Φράγκου καθώς και το Σαββατιανό Παπαγιαννάκου, η Σεμέλη Μαντινεία, η κλασσική Ρομπόλα Gentillini, το  Sauvignon Blanc Fume του κτήματος ALFA και το θαυμάσιο  Chardonnay Κίκονες Λευκός, καθώς και το εξαιρετικό Κτήμα Κατσαρού - Chardonnay αποτελούν θαυνάσιες επιλογές.
Θα αφήσουμε 4 κρασιά για το τέλος. Και αυτό γιατί δεν θα προσπαθήσουμε να βρούμε με τι φαγητά ταιριάζουν, αλλά αντίθετα, θα τα αγοράσουμε οπωσδήποτε και θα βρούμε ποιά φαγητά της Σαρακοστής ταιριάζουν (καλύτερα) σε αυτά! Είναι -χωρίς υπερθετικά- το  Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment, η Βιβλία Χώρα Λευκός και τέλος το Cuvee Evdemon Σαντορινη... κρασιά που δεν πρέπει να λείψουν από την κάβα σας ή από το τραπέζι σας.

Καλή απόλαυση!

Μοιραστείτε το άρθρο: