Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το τέλειο δείπνο με Deli και κρασιά από το House of Wine

Το τέλειο δείπνο με Deli και κρασιά από το House of Wine
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχετε δει κάτι ταινίες όπου ο σούπερ ιδανικός σύντροφος, χτυπάει την πόρτα της ‘καλής’ του και στο ένα χέρι κρατάει μία χάρτινη τσάντα γεμάτη με τα απαραίτητα για να φτιάξει ένα ρομαντικό δείπνο και στο άλλο ένα μπουκάλι κρασί για να το συνοδεύσουν? Είναι πολύ ωραία σκηνή αυτή! Από αυτό εμπνεύστηκα και αποφάσισα να ‘συνθέσω’ πιάτα που φτιάχνονται εύκολα, με υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα στο House of Wine και θα τα βρείτε την ώρα που θα σταματήσετε να πάρετε κρασί! Delicatessen ψαγμένα και ιδιαίτερα που θα οδηγήσουν σε όμορφες γαστρονομικές εμπειρίες. Εγώ θα σας δώσω την ιδέα, εσείς όμως μπορεί να χρειαστεί να γκουγκλάρετε συνταγές για να δημιουργήσετε το πιάτο σας, εκτός και αν είστε ‘ειδικοί’ στην κουζίνα! Για το κρασί δεν χρειάζεται να ψάξετε, σας έχω τις καλύτερες προτάσεις!

Η καλή οργάνωση θέλει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να βάλουμε στην ‘σακούλα’ και πράγματα που αν δεν υπάρχουν στο σπίτι θα έχουμε πρόβλημα. Έτσι λοιπόν για να μην έρθουμε προ εκπλήξεων, προτείνουμε τον ανθό αλατιού Τρικαλινός, ένα μικρό μύλο με πιπέρι (γιατί το φρεσκοτριμμένο δίνει άλλη γεύση), το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Alpha Pi και ίσως ένα βούτυρο όπως το Burro al Tartufo Bianco. Για να αντικαταστήσουμε το ψωμί ή να έχουμε κάτι να μασουλάμε όσο ‘μαγειρεύουμε’ θα διαλέγουμε τις τραγανές κρέπες σε όποια γεύση μας αρέσει (Gavottes Crepes).

Μπρουσκετούλες

Για αρχή θα ετοιμάσουμε ένα ορεκτικό ώστε να τσιμπάμε μέχρι να ετοιμαστεί το κυρίως και συγκεκριμένα θα φτιάξουμε κάτι που μοιάζει με μπρουσκετούλες και είναι πολύ εύκολο στην ‘εκτέλεση’. Αρκεί να πάρουμε τα τραγανά παξιμαδάκια, mini toast και να τα αλείψουμε με κρέμα τόνου (Whelk aioli way) ή με κρέμα αγκινάρας, αποξηραμένης ντομάτας και βασιλικού (The gardener spread - Spreadables), ή με το Paris Dip mix. Θα τα απολαύσουμε με ένα αφρώδες κρασί όπως η σαμπάνια Gosset Extra Brut ή το Karanika Brut Rose.

Ζυμαρικά με αυγοτάραχο

Εκπληκτικό προϊόν το αυγοτάραχο. Δεν θέλει πολλά υλικά για να απογειώσει ένα ζυμαρικό αλλά και την διάθεση μας. Θα επιλέξουμε ταλιατέλες (Tagliatelle Nidi), θα βάλουμε το τρίμα αυγοτάραχου Τρικαλινός, το βούτυρο ή το λάδι και ελπίζουμε να βρεθεί ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι ώστε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους και τον χυμό τους. Αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε μία μικρή ποσότητα από το μίγμα με τα βότανα & μπαχαρικά με ξύσμα λεμονιού. Μπορούμε βέβαια να προσδώσουμε λίγο οξύτητα ‘σβήνοντας’ με το κρασί που θα πιούμε γιατί θα επιλέξουμε ένα όξινο κρασί όπως η Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού ή το Chablis Champs-Royaux.

Πλατό τυριών

Καλέσαμε τους φίλους μας τελευταία στιγμή και δεν προλαβαίνουμε να βάλουμε κατσαρόλες? Η εύκολη λύση είναι μία ποικιλία τυριών. Θα εστιάσουμε στο πεκορίνο και θα δοκιμάσουμε διάφορες εκδοχές, με τρούφα, με κάππαρη, με καυτερή πιπεριά και με κρόκο. Θα προσθέσουμε κάτι φρουτώδες και γλυκό για να απαλύνουμε την αρμύρα όπως ένα chutney σύκου, μία μαρμελάδα κυδώνι με τζίντζερ ή chips μήλου, πορτοκαλιού και ανανά. Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε ακόμα πιο εντυπωσιακό προσθέτοντας ένα σαλάμι όπως το εξαιρετικό Salamino al Tartufo και δίπλα ένα μπολάκι με τα αλμυρά must chips ή τα πέστο chips.

Οι επιλογές σε στιλ κρασιών εδώ είναι πολλές. Για την ποικιλία χωρίς το σαλάμι θα πάμε σε ένα ωραίο λιπαρό και φρουτώδες λευκό κρασί όπως το Viognier Cuvee Larsinos ή το Sole Βιδιανό, ένα μαλακό ερυθρό κρασί όπως το Shiraz Viognier Yalumba ή το Δουλουφάκης Dafnios Ερυθρός αλλά και ένα γλυκό κρασί όπως το Κτήμα Αβαντίς Μελίτης ή το Ευχές... Ερατεινές Γλυκύς. Αν αποφασίσουμε να βάλουμε και το σαλάμι, τότε σίγουρα δεν πάμε στην επιλογή του γλυκού κρασιού ενώ μπορεί να μπει στο παιχνίδι και ένα ερυθρό με λίγα χρόνια στην πλάτη του όπως το Μπουτάρης Grande Reserve Naoussa 2012 ή το Αμέθυστος Cava 2011.

Ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά

Η πιο απλή μακαρονάδα με ένα εξαιρετικό χυμό ντομάτας όπως ο Χυμός Ντομάτας Mala Peruviana και ένα ωραίο μίγμα με 15 βότανα & μπαχαρικά της Μεσογείου, μπορεί να γίνει ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο. Από ζυμαρικό μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε Spaghetti Grossi No 5, Farfalle No 85 ή ένα Tagliolini με λευκή τρούφα. Από πάνω θα τρίψουμε λίγο τυρί πεκορίνο μακράς παλαίωσης από την Τοσκάνη με τρούφα (Pecorino Al Tartufo Stag). Ένα τέτοιο πιάτο θα το συνδυάσουμε με ένα πλούσιο ροζέ με γήινο χαρακτήρα όπως το Rose de Xinomavro ή το Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ αλλά και με ένα ερυθρό με μπόλικη οξύτητα όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη ή το Κτήμα Μουσών Μούχταρο.

Ζυμαρικά με ραγού

Δεν χρειάζεται πολύ προετοιμασία για να βγει ένα εκλεπτυσμένο πιάτο που θα εντυπωσιάσει φίλους και συντρόφους. Αρκεί να βράσουμε λίγα ζυμαρικά όπως Rigatoni No 50, Spaghetti βιολογικό ολικής αλλά και πένες (Penne Rigate) χωρίς γλουτένη και να χρησιμοποιήσουμε μία έτοιμη σάλτσα ραγού από αγριογούρουνο, πάπια, ελάφι ή λαγό. Θα μπορούσαμε να συνοδεύσουμε το πιάτο με ένα κρασί από Ιταλία όπως το Fonterutoli Chianti Classico αλλά και με το Κτήμα ΑΛΦΑ Pinot Noir ή το Aργατία Νάουσα.

Ριζότο με τρούφα

Το ριζότο είναι ένα ιδανικό φαγητό για ένα όμορφο δείπνο ή για ένα γεύμα που κανονίστηκε τελευταία στιγμή. Και επειδή μας αρέσουν πολύ τα μανιτάρια θα το κάνουμε φουλ στην τρούφα και το μανιτάρι, για να το ευχαριστηθούμε! Θα χρησιμοποιήσουμε ρύζι με μαύρη τρούφα (Riso al Tartufo) και αποξηραμένα μανιτάρια Porcini (Fungi Porcini) και για να το κάνουμε ακόμα πιο γήινο θα επιλέξουμε ανάμεσα σε ολόκληρη τρούφα (Tartufo Estivo Intero) ή σε λεπτοκομμένη μαύρη τρούφα (Carpaccio di Tartufo Estivo). Τυρί και βούτυρο ‘έχουμε’ από τα προηγούμενα πιάτα. Λείπει μόνο το κρασί και η καλή διάθεση για να το απολαύσουμε! Συνδυάστε το με το Massolino Barolo, με την Φιλυριά 2008 ή το Anny's Animus Cabernet Sauvignon 2005, ενώ αν θελήσουμε λευκό κρασί θα πάμε σε ένα Νυχτέρι (Νυχτέρι Γαβαλά) ή σε ένα ώριμο Chardonnay όπως το Chateau Fuisse Tete de Cru.

Ζυμαρικά με τόνο

Δεν γίνεται να μην προτείνουμε και κάτι που προέρχεται από την θάλασσα! Συγκεκριμένα με τόνο λευκό σε νερό ή τόνο λευκό σε ελαιόλαδο από την Αλόννησο που είναι ότι καλύτερο μπορούμε να επιλέξουμε για να αποφύγουμε τις ‘κλασικές’ κονσέρβες. Θα μπορούσαμε να τον βάλουμε σε μία σαλάτα αλλά για να είναι πιο χορταστικό θα φτιάξουμε φαρφάλες (Farfalle) ή Fusilli χωρίς γλουτένη με τον τόνο. Αν βρεθεί και λίγο μαϊντανός ή ένα κρεμμυδάκι τα ζυμαρικά μας θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα, ενώ μπορούμε και να τα ‘κοκκινίσουμε’ με τον χυμό ντομάτας που χρησιμοποιήσαμε παραπάνω. Προτείνουμε κρασιά όπως το Λυραράκης Θραψαθήρι “Αρμί”, το Μεθυμναίος Orange ή το Αμέθυστος Ροζέ για την ‘λευκή’ εκδοχή ενώ στην κόκκινη εκδοχή των ζυμαρικών μπορούμε να πάμε και σε ένα φρέσκο ερυθρό όπως το Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό.

Σοκολάτα ή γλυκό του κουταλιού

Έχουμε και επιδόρπιο! Γιατί ένα γεύμα αν δεν τελειώσει με γλυκό δεν είναι τέλειο. Επιλέγουμε ανάμεσα στις σοκολάτες Valrhona, στις σοκολάτες και τα σοκολατάκια ChocoMe αλλά και σε γαλλικές τρούφες (French Truffles Crumble framboise) και τις συνδυάζουμε με ένα Port όπως το LBV Port Ramos Pintos ή το Ιουλιάτικο Μπουτάρη. Οι πιο παραδοσιακοί μπορούν να επιλέξουν ένα από τα γλυκά του κουταλιού Iamvi και να το συνοδεύσουν με το Belvedere Μερκούρη ή το Vriniotis G.

Και τέλος ένα εσπρεσάκι για την… χώνεψη!! Με Dallmayr κάψουλες σε 10 διαφορετικούς τύπους.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: