1η Νοεμβρίου γιορτάζει το Ξινόμαυρο!

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που γιορτάζεται παγκοσμίως το Ξινόμαυρο. Η αυτόχθονη ελληνική ποικιλία η οποία καταφέρε βγαίνοντας και εκτός συνόρων να πάρει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, κερδίζοντας και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές!

Γεωγραφία, αρώματα κι αγαπημένες ετικέτες.

 

Το Ξινόμαυρο συμμετέχει σε 3 ΠΟΠ στην Μακεδονία (Αμύνταιο, Νάουσα, Γουμένισσα) και σε 1 ΠΟΠ στη Θεσσαλία (Ραψάνη).

Ο αρωματικός χαρακτήρας του Ξινόμαυρου είναι γενικά έντονα φυτικός (Νάουσα Μαρκοβίτης, Ναουσαία). Τα μαύρα και κόκκινα φρούτα που υπάρχουν μέσα σε κάθε μπουκάλι Ξινόμαυρου (Νάουσα Χρυσοχόου, Αργατία Νάουσα, Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο) κάνουν πιο απολαυστική την κάθε γουλιά. Η επίγευση που σου αφήνει έχει τη γλύκα μπαχαρικών, καθώς και νύξεις ξύλου που προέρχονται από των ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια (1879 Boutari Legacy, Επιλεγμένος Ραψάνη, Κτήμα ΑΛΦΑ – Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος).

Αν θέλετε να γευτείτε γήινα χαρακτηριστικά απολαύστε τα Ξινόμαυρα που παλαιώνουν στην φιάλη για χρόνια και τονίζουν το δασικό χαρακτήρα θυμίζοντας μανιτάρια και  βρεγμένα φύλλα (Ράμνιστα, Ραψάνη Grand Reserve).

 

Τέλεια ‘τραπεζώματα’

 

Ο Νοέμβρης στη Βόρεια Ελλάδα σηματοδωτεί  και το για τα καλά τέλος του τρύγου.  Έτσι  συνηθίζεται, αγαπώντας τα παραδοσιακά έθιμα και την οικογενειακή παρεΐστικη ατμόσφαιρα, να τραπεζώνουμε φίλους και συγγενείς κάνοντας μουχαμπέτια με Ξινόμαυρο.

Μην ξεχνάμε εξάλλου πως ο Νοέμβρης είναι ο μήνας των ονομαστικών εορτών και αυτός που προλογίζει τα Χριστούγεννα. Οι αφορμές να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα είναι μπόλικες. Και τι καλύτερο από το να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με όλες τις αποχρώσεις του Ξινόμαυρου!

Το Ξινόμαυρο ταιριάζει με μεσογειακή κουζίνα και θα σας εντυπωσιάσει με την κομψότητα και την φινέτσα του.

Τα ροζέ κρασιά από Ξινόμαυρο  όπως οι Ακακίες και ο Dianthos αγαπούν τα λαδερά φαγητά, όπως μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα, καθώς τονίζεται ο έντονα φυτικός τους χαρακτήρας.

Η αισθητή οξύτητα και οι καλοδουλεμένες τανίνες του Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα θα σας εκπλήξουν με αγριογούρουνο κρασάτο στο φούρνο.

Σαν καλοί οικοδεσπότες όλοι θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας. Μη μείνετε μόνο σε αυτό, εντυπωσιάστε τους με ένα πλατο παλαιωμένων κίτρινων τυριών και καπνιστό Μετσοβόνε με το πικάντικα βαρελάτο Μπουτάρης - Grande Reserve Naoussa. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις πίτες λαχανικών της γιαγιάς, που μόλις ξεφουρνίζονται αρπάζονται κατευθείαν από το ταψί;  Το Ξινόμαυρο στην αφρώδη εκδοχή του θέλει τις Ακακίες Sparkling με τις δροσιστικές φυσαλίδες και τον φρουτένιο χαρακτήρα να μας παίρνουν την κάψα της ζεστής πίτας από το στόμα μας και θα μας κάνει να συνεχίσουμε στην επόμενη απολαυστική μπουκιά.

Οι στιβαρές τανίνες των Χατζηβαρύτη - Γουμένισσα , Αϊδαρίνης - Γουμένισσα Ϊ θέλουν δίπλα τους ‘σοβαρά πιάτα’, γεμάτα εντάσεις και γεύσεις. Η υψηλή οξύτητά τους θα εξισορροπήσει τη λιπαρότητα που μας άφησε το χοιρινό κότσι με αποξηραμένα δαμάσκηνα στην γάστρα.

 

Καλό μήνα και καλή Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου!

Μοιραστείτε το άρθρο: