Τι θα πιούμε με τα Σαρακοστιανά του 2015;
Τα σαρακοστιανά ασφαλώς δεν αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο! Οι υπέροχες παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές μας έρχονται σχεδόν αναλλοίωτες από τα βάθη του χρόνου, δημιουργώντας ασφαλώς την πιο μακρά περίοδο "ειδικών συνταγών" -τα νηστήσιμα- από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου!

Εντούτοις... τα κρασιά αλλάζουν! Κάθε χρόνο νέα κρασιά εμφανίζονται που θα ταιριάξουν με τα σαρακοστιανά, άλλα θα βρεθούν σε χαμηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των φίλων του κρασιού, κάποια άλλα θα έχουν βραβευθεί και ασφαλώς θα πρέπει να αναφερθούν.

Έτσι, το διαχρονικό όσον αφορά στα σαρακοστιανά άρθρο πρέπει κάθε χρόνο να ανανεώνεται με νέα κρασιά, νέες προτάσεις συνδυασμών. Έχετε λοιπόν εδώ "Τα κρασιά των Σαρακοστιανών-2015"...



"Οίνος ευφραίνει καρδίαν" λένε οι Γραφές...

Ιδιαίτερα η περίοδος της Σαρακοστής, των σαράντα δηλαδή ημερών που ξεκινούν την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνουν την Μ.Παρασκευή είναι για όλους εμάς τους φίλους του κρασιού μια ευκαιρία να κάνουμε κάποιους εξαιρετικούς συνδυασμούς κρασιών και σαρακοστιανών... ευφραίνοντας έτσι την καρδίαν μας περισσότερο...

Δεν θα αναλύσουμε εδώ αν το κρασί επιτρέπεται και πότε κατά την Σαρακοστή, αλλά ούτε θα συζητήσουμε τι γενικά ταιριάζει με τα Σαρακοστιανά. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο άρθρο μας "Κρασί και Σαρακοστή", που αν και αρκετά παλιό, δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του. Εδώ θα ξεφύγουμε από τα γενικά και θα πάμε σε πιο ...ειδικές (και μερακλήδικες) προτάσεις για ιδιαίτερα πιάτα και κρασιά της Σαρακοστής.

Απολαύστε την κάθε μία από τις σαρακοστιανές λιχουδιές με το κρασί που της ταιριάζει... Θυμηθείτε όμως... "Το κρασί που ταιριάζει σε ένα πιάτο είναι το κρασί που σας αρέσει!" Και πως θα γνωρίσετε ποιό κρασί σας αρέσει αν δεν ...δοκιμάσετε; Η Σαρακοστή είναι ιδανική για τολμηρές δοκιμές και νέες εξερευνήσεις αλλά και πολύτιμες ...ανακαλύψεις! Εμπρός λοιπόν!

Ας ξεκινήσουμε από τα όσπρια: Φασολάδα (κόκκινη ή άσπρη), φακές, οι γίγαντες στο φούρνο θα ταιριάξουν εξαιρετικά με κάποιο σχετικά ελαφρύ  Ξινόμαυρο (προτείνουμε: Παράγκα και Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο 2011,  Διαμαντάκος - Νάουσα ). Θα ταιριάξουν επίσης με πιό "εξωτικά" ερυθρά, όπως ο θαυμάσιος Μεθυμναίος από την αρχαία ποικιλία της Λέσβου Χυδηριώτικο, αλλά και το εξαιρετικό Λημνιό των Κικόνων ή το σχεδόν συνώνυμό του Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη και Τσιλιλή από την ομώνυμη ποικιλία που ήδη προχωρά με γρήγορα βήματα προς την κορυφή των μοντέρνων ελληνικών ερυθρών κρασιών!.

Τα όσπρια που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η φάβα και τα ρεβύθια ταιριάζουν με λευκά κρασιά όπως το Σαντορινιό Αθήρι, την Κρητική Βηλάνα, ή ένα χαρμάνι με Ασύρτικο . Για αυτά εμείς προτείνουμε Σιγάλας - Ασύρτικο Αθήρι 2014, Βηλάνα Λυραράκη  και δύο χαρμάνια με Ασύρτικο, το τόσο κομψό Καλλιστώ του κτήματος Μερκούρη και το Μικρή Κιβωτός - Λευκός . Δοκιμάστε τα επίσης με κάποιες Σαντορίνες όπως αυτή του Γαβαλά, την Σαντορίνη Γαβαλά. Μπορουμε όμως να τα απολαύσουμε και με κάποια άλλα απολαυστικά λαυκά όπως το 1ο σε πωλήσεις κρασί το 2014, το Κτήμα Αβαντίς - Λευκός 2014

Για το Σπανακόρυζο, το μυδοπίλαφο, τις μακαρονάδες με θαλασσινά, τα γεμιστά καλαμάρια, τους «ορφανούς» λαχανοντολμάδες, προτείνουμει γενικά τα υπέροχα ροζέ από Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Syrah, Grenache, φρέσκα και δροσερά αλλά και στιβαρά. Το House of Wine προτείνει ειδικά τα Ορεινός 'Ηλιος - Ροζέ 2014, 14-18h 2014 και Κτήμα Θεοδωρακάκου - Ροζέ  (Αγιωργίτικο), Gentilini Rose  (Μοσχοφίλερο) . Ένα εξαιρετικό κλασσικό σαρακοστιανό πιάτο, οι σουπιές με σπανάκι συνδυάζονται άριστα με στιβαρά και πλούσια ροζέ από Syrah ή Αγιωργίτικο. Εδώ προτείνουμε το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ  και τον απαράμιλλο Βυσσινόκηπο  αντίστοιχα.

Ας έρθουμε στο χταπόδι, που είναι η βάση για τόσα πολλά παραδοσιακά πιάτα!

Το χταποδάκι, στα κάρβουνα ή απλά βραστό και ξιδάτο, απαιτεί μόνο ούζο, τσίπουρο ή μια παραδοσιακή παγωμένη ρετσίνα. Εδώ εμείς προτείνουμε ούζα Απαλαρίνα και Πιτσιλαδή , καθώς και το εξαιρετικό Τσίπουρο Σιγάλα. Για τη ρετσίνα συνιστούμε μια ποιοτική ρετσίνα, όπως το Ρητινίτη Nobilis ή το θαυμάσιο  Δάκρυ του Πεύκου. Εξαιρετική ευκαιρία επίσης να δοκιμάσετε την πρωτότυπη Ροζέ ρετσίνα του Κεχρή Σε φόντο ροζέ . Για χταποδάκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα με ντομάτα και μακαρονάκι κοφτό ή και ρύζι,  ένα ροζέ είναι ότι πρέπει!. Προτείνουμε το εξαιρετικό Θεόπετρα Ροζέ . Το χταπόδι στιφάδο με κρεμμυδάκια και ντομάτα φρέσκια ή πελτέ, ταιριάζει με τα υπέροχα Μαυροτράγανα της Σαντορίνης ή ένα πλούσιο Αγιωργίτικο. Για αυτά το House of Wine συνιστά Μαυροτράγανο Αργυρού   και Κτήμα Παλυβού - Νεμέα αντίστοιχα.

Τέλος, τα φρούτα της θάλασσας! Οι υπέροχοι αχινοί, τα λαχταριστά κυδώνια και οι γυαλιστερές, τα εκλεκτά στρείδια, τα χτένια... Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα της γεύσης τους ζητούν αφρώδες, στην καλύτερη περίπτωση  Σαμπάνια". Προτείνουμε Gosset Brut Excellence. Αλλά εξαίρετη επιλογή είναι και ένα ξηρό αφρώδες από τον ελληνικό αμπελώνα, ένα Prosseco από τον ιταλικό". Εμείς σας συνιστούμε Karanika Brut Cuvée Prestige ή Spéciale, Amalia Brut , και Prosecco Extra Dry "Gioia" αντίστοιχα.

Βέβαια, δεν είναι απαραίτητα τα αφρώδη! Και τα λευκά κρασιά ταιριάζουν απόλυτα. Εδώ κυριαρχούν το λεμονάτο, με υψηλή οξύτητα και ορυκτώδη χαρακτήρα Ασύρτικο. Εξαιρετική επιλογή είναι και ένα Μοσχοφίλερο με υψηλή οξύτητα και έντονο τον λεμονάτο χαρακτήρα του. Από κει και πέρα υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα λευκών κρασιών, από Σαββατιανό, Ροδίτη, Ρομπόλα, Sauvignon blanc, Chardonnay, Viognier, που θα σταθούν υπέροχα δίπλα στους θησαυρούς της θάλασσας. Εδώ το κορυφαίο Μοσχοφίλερο, η Μαντινεία Τσέλεπου, τα εξαιρετικά Σαββατιανό της Αναστασίας Φράγκου καθώς και το Άποψη-Σαββατιανό του Μυλωνά, η Σεμέλη Λευκό, η κλασσική Ρομπόλα Gentillini, το  Sauvignon Blanc του Καριπίδη και το θαυμάσιο  Chardonnay Κίκονες Λευκός, καθώς και ο Μαρμαριάς του Τσέλεπου αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Θα αφήσουμε 4 κρασιά για το τέλος. Και αυτό γιατί δεν θα προσπαθήσουμε να βρούμε με τι φαγητά ταιριάζουν, αλλά αντίθετα, θα τα αγοράσουμε οπωσδήποτε και θα βρούμε ποιά φαγητά της Σαρακοστής ταιριάζουν (καλύτερα) σε αυτά! Είναι -χωρίς υπερθετικά- οι Πλαγιές Γερακιών Λευκός του κτήματος Αβαντίς, ένα κρασί που δύσκολα δεν θα ταιριάξει με κάποιο σαρακοστιανό πιάτο, το  Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment, η Βιβλία Χώρα Λευκός και τέλος το Νυχτέρι του Σιγάλα... κρασιά που δεν πρέπει να λείψουν από την κάβα σας ή από το τραπέζι σας.

Καλή απόλαυση!