Τι θα πιούμε με τα Σαρακοστιανά του 2015;
Τα σαρακοστιανά ασφαλώς δεν αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο! Οι υπέροχες παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές μας έρχονται σχεδόν αναλλοίωτες από τα βάθη του χρόνου, δημιουργώντας ασφαλώς την πιο μακρά περίοδο "ειδικών συνταγών" -τα νηστήσιμα- από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου!

Εντούτοις... τα κρασιά αλλάζουν! Κάθε χρόνο νέα κρασιά εμφανίζονται που θα ταιριάξουν με τα σαρακοστιανά, άλλα θα βρεθούν σε χαμηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των φίλων του κρασιού, κάποια άλλα θα έχουν βραβευθεί και ασφαλώς θα πρέπει να αναφερθούν.

Έτσι, το διαχρονικό όσον αφορά στα σαρακοστιανά άρθρο πρέπει κάθε χρόνο να ανανεώνεται με νέα κρασιά, νέες προτάσεις συνδυασμών. Έχετε λοιπόν εδώ "Τα κρασιά των Σαρακοστιανών-2015"...



"Οίνος ευφραίνει καρδίαν" λένε οι Γραφές...

Ιδιαίτερα η περίοδος της Σαρακοστής, των σαράντα δηλαδή ημερών που ξεκινούν την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνουν την Μ.Παρασκευή είναι για όλους εμάς τους φίλους του κρασιού μια ευκαιρία να κάνουμε κάποιους εξαιρετικούς συνδυασμούς κρασιών και σαρακοστιανών... ευφραίνοντας έτσι την καρδίαν μας περισσότερο...

Δεν θα αναλύσουμε εδώ αν το κρασί επιτρέπεται και πότε κατά την Σαρακοστή, αλλά ούτε θα συζητήσουμε τι γενικά ταιριάζει με τα Σαρακοστιανά. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο άρθρο μας "Κρασί και Σαρακοστή", που αν και αρκετά παλιό, δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του. Εδώ θα ξεφύγουμε από τα γενικά και θα πάμε σε πιο ...ειδικές (και μερακλήδικες) προτάσεις για ιδιαίτερα πιάτα και κρασιά της Σαρακοστής.

Απολαύστε την κάθε μία από τις σαρακοστιανές λιχουδιές με το κρασί που της ταιριάζει... Θυμηθείτε όμως... "Το κρασί που ταιριάζει σε ένα πιάτο είναι το κρασί που σας αρέσει!" Και πως θα γνωρίσετε ποιό κρασί σας αρέσει αν δεν ...δοκιμάσετε; Η Σαρακοστή είναι ιδανική για τολμηρές δοκιμές και νέες εξερευνήσεις αλλά και πολύτιμες ...ανακαλύψεις! Εμπρός λοιπόν!

Ας ξεκινήσουμε από τα όσπρια: Φασολάδα (κόκκινη ή άσπρη), φακές, οι γίγαντες στο φούρνο θα ταιριάξουν εξαιρετικά με κάποιο σχετικά ελαφρύ  Ξινόμαυρο (προτείνουμε: Παράγκα και Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο 2011,  Διαμαντάκος - Νάουσα ). Θα ταιριάξουν επίσης με πιό "εξωτικά" ερυθρά, όπως ο θαυμάσιος Μεθυμναίος από την αρχαία ποικιλία της Λέσβου Χυδηριώτικο, αλλά και το εξαιρετικό Λημνιό των Κικόνων ή το σχεδόν συνώνυμό του Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη και Τσιλιλή από την ομώνυμη ποικιλία που ήδη προχωρά με γρήγορα βήματα προς την κορυφή των μοντέρνων ελληνικών ερυθρών κρασιών!.

Τα όσπρια που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η φάβα και τα ρεβύθια ταιριάζουν με λευκά κρασιά όπως το Σαντορινιό Αθήρι, την Κρητική Βηλάνα, ή ένα χαρμάνι με Ασύρτικο . Για αυτά εμείς προτείνουμε Σιγάλας - Ασύρτικο Αθήρι 2014, Βηλάνα Λυραράκη  και δύο χαρμάνια με Ασύρτικο, το τόσο κομψό Καλλιστώ του κτήματος Μερκούρη και το Μικρή Κιβωτός - Λευκός . Δοκιμάστε τα επίσης με κάποιες Σαντορίνες όπως αυτή του Γαβαλά, την Σαντορίνη Γαβαλά. Μπορουμε όμως να τα απολαύσουμε και με κάποια άλλα απολαυστικά λαυκά όπως το 1ο σε πωλήσεις κρασί το 2014, το Κτήμα Αβαντίς - Λευκός 2014

Για το Σπανακόρυζο, το μυδοπίλαφο, τις μακαρονάδες με θαλασσινά, τα γεμιστά καλαμάρια, τους «ορφανούς» λαχανοντολμάδες, προτείνουμει γενικά τα υπέροχα ροζέ από Ξινόμαυρ